skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z piernika z bananami i kwaśną śmietaną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej, aby była gęsta. Musi być naturalna, dobrej jakości. Jeśli kwaśna śmietana wydaje ci się zbyt płynna, przenieś ją do gazy złożonej w kilku warstwach, zawieś na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Nadmiar płynu spłynie z niego, a śmietana stanie się gęsta.
Krok 2:
Pierniki możesz wziąć cukier, czekoladę, orzechy-wszystko zależy od twojego pragnienia. Najważniejsze jest to, że są świeże, ponieważ smak ciasta będzie od nich bezpośrednio zależał. Odłóż 2 pierniki, aby ugotować okruchy. Resztę piernika pokrój w plasterki o grubości około 0,5 centymetra. Im cieńszy piernik pokroisz, tym lepiej będą nasączone kremem i tym delikatniejsze będzie ciasto.
Krok 3:
Przenieś śmietanę do głębokiej miski i ubij ją z dużą prędkością miksera, aż będzie puszysta, gęsta.
Krok 4:
Umieść folię w misce z okrągłym dnem. Aby zapobiec przesuwaniu się folii, lekko zwilż dno i boki miski wodą. Lekko posmaruj dno kwaśną śmietaną i ułóż kawałki piernika w jednej warstwie.
Krok 5:
Posmaruj powierzchnię piernika kwaśną śmietaną.
Krok 6:
Umyj banany. Obierz jeden i pokrój w cienkie pierścienie. Ułóż warstwę bananów na warstwie piernika. Nie musisz od razu obierać i kroić wszystkich bananów - w tym czasie na powietrzu mogą stać się czarne.
Krok 7:
Posmaruj banany kwaśną śmietaną.
Krok 8:
Kontynuuj naprzemienne warstwy, szczotkując je kremem, aż wszystko się skończy. Górna warstwa powinna być piernikiem. Przykryj wierzch ciasta folią i włóż do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Ale im dłużej ciasto stoi, tym bardziej staje się delikatne.
Krok 9:
Wyjmij ciasto z lodówki, Odwróć na deskę i zdejmij polietylen. Przytnij powierzchnię nożem. Tak wygląda ciasto na tym etapie.
Krok 10:
Odłożone wcześniej pierniki połamać na kawałki i posiekać blenderem. Lub włóż je do torby i użyj popychacza, aby zamienić je w okruchy.
Krok 11:
Posyp kruszonką z piernika całą powierzchnię ciasta. Przyciśnij okruchy rękami, aby lepiej przylegały do powierzchni ciasta.
Krok 12:
Zacznij gotować lukier. Wlej mleko do małej chochli lub rondla, włóż masło, dodaj kakao, cukier i wanilinę, wymieszaj. Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut, aż będzie gładka.
Krok 13:
Poczekaj, aż lukier nieco ostygnie i przenieś do torby do gotowania. Lub wlej do jednego końca ciasnej plastikowej torby i odetnij końcówkę. Udekoruj ciasto polewą czekoladową i świeżą miętą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby lukier się zestalił.
Krok 14:
Tak wygląda ciasto z piernika w przekroju. Smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Pierniki - 336 kcal/100g