skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kałamarnicy w puszkach? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kalmary najlepiej spożywać we własnym soku lub marynowane. Umyj i osusz warzywa i cytrynę. Jajko ugotować i schłodzić w zimnej wodzie.
Krok 2:
Z ogórka usuń ogony i uszkodzone miejsca. Pokrój ogórek w średnią kostkę i włóż do miski. Jeśli skórka ogórka jest twarda, można ją obrać.
Krok 3:
Jajko obrać i pokroić w średnią kostkę. Połóż na pokrojonym ogórku.
Krok 4:
Cebula, wziąłem czerwoną, obierz i drobno posiekaj. Dodaj do miski z jajkiem i ogórkiem. Jeśli cebula jest bardzo ostra, zalej ją gorącą wodą przez 2-3 minuty,a następnie wyrzuć na sito, aby szkło woda.
Krok 5:
Drobno posiekaj koperek i dodaj z miska z sałatką. Koperek można zastąpić pietruszką.
Krok 6:
W pomidorze usuń nasiona i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do sałatki.
Krok 7:
Otwórz puszkę kałamarnicy w puszkach i dokładnie spuść płyn. Jeśli kalmary są duże, polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Dodaj do miski z sałatką. Sól sałatkę i wymieszaj.
Krok 8:
Do tankowania użyjemy mieszanki oleju roślinnego i soku z cytryny. Wszystko wymieszaj i polej sałatkę. Jeśli nie lubisz sałatek przyprawionych olejem, zastąp dressing zwykłym majonezem lub śmietaną.
Krok 9:
Sałatka z kałamarnicy w puszkach z ogórkami i jajkiem jest gotowa. Spróbuj ponownie, w razie potrzeby dodaj sól i podawaj.
Krok 10:
Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kałamarnica w puszkach - 105 kcal / 100g