Sałatka z kałamarnicy w puszkach z ogórkami i jajkiem

Lekki, zdrowy, w pośpiechu, bez majonezu! Sałatka z kałamarnicy w puszkach z ogórkami i jajkiem jest obfita, ale wcale nie ciężka. Jest idealny zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Ma dużo warzyw, które dobrze komponują się z owocami morza i dressingiem.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kałamarnicy w puszkach? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kalmary najlepiej spożywać we własnym soku lub marynowane. Umyj i osusz warzywa i cytrynę. Jajko ugotować i schłodzić w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z ogórka usuń ogony i uszkodzone miejsca. Pokrój ogórek w średnią kostkę i włóż do miski. Jeśli skórka ogórka jest twarda, można ją obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajko obrać i pokroić w średnią kostkę. Połóż na pokrojonym ogórku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebula, wziąłem czerwoną, obierz i drobno posiekaj. Dodaj do miski z jajkiem i ogórkiem. Jeśli cebula jest bardzo ostra, zalej ją gorącą wodą przez 2-3 minuty,a następnie wyrzuć na sito, aby szkło woda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj koperek i dodaj z miska z sałatką. Koperek można zastąpić pietruszką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W pomidorze usuń nasiona i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Otwórz puszkę kałamarnicy w puszkach i dokładnie spuść płyn. Jeśli kalmary są duże, polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Dodaj do miski z sałatką. Sól sałatkę i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do tankowania użyjemy mieszanki oleju roślinnego i soku z cytryny. Wszystko wymieszaj i polej sałatkę. Jeśli nie lubisz sałatek przyprawionych olejem, zastąp dressing zwykłym majonezem lub śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatka z kałamarnicy w puszkach z ogórkami i jajkiem jest gotowa. Spróbuj ponownie, w razie potrzeby dodaj sól i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kałamarnica w puszkach - 105   kcal / 100g

Podobne przepisy