koktajl jagodowy z wiciokrzewem

świeże, obfite, zdrowe, piękne, pyszne! Koktajl jagodowy z wiciokrzewem to gęsty i bogaty napój, który może zastąpić każdy posiłek. Dla większego smaku dodaje się do niego nektarynę, a krem odpowiada za sytość i aksamitną strukturę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 45 % 10 g
176 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl jagodowy z wiciokrzewem? Przygotuj jedzenie. Aby przygotować koktajl, weź śmietanę o zawartości tłuszczu 10%, możesz zastąpić je zwykłym mlekiem. Jeśli nektaryny są bardzo słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru lub w ogóle go nie dodawać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wiciokrzew posortuj, opłucz w wodzie i osusz na ręcznikach papierowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj nektaryny, osusz. W razie potrzeby możesz obrać owoce. Usuń kość. Pokrój miąższ na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wiciokrzew do miski blendera, dodaj nektarynki i cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej schłodzoną śmietanę lub mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubijaj, aż będzie gładka, 1-2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotowy koktajl do szklanek i podawaj. Smacznego!

kilka interesujących faktów na temat wiciokrzewu:

- istnieje przekonanie, że krzew wiciokrzewu rosnący obok domu wypełni go dobrobytem, a jego mieszkańcy nigdy nie będą mieli gorączki;

- z całej różnorodności odmiany wiciokrzewu tylko niektóre jej gatunki są jadalne.

- aby określić jadalność jagód wiciokrzewu, istnieje stary znak ludowy, który we współczesnym świecie jest potwierdzony licznymi badaniami naukowymi: jagody można jeść tylko niebieskie i czarne, jagody o jasnym kolorze, pomarańczowe lub czerwone, kategorycznie trujące.

jadalne jagody, Kamczatka i Ałtaj, mają oryginalny smak. Są spożywane zarówno świeże, jak i gotowane różne słodkie desery: dżemy, dżemy, dżemy, kompoty. Ponadto z jagód wiciokrzewu powstają soki, wino, są wygodne do suszenia i zamrażania.

jadalne odmiany wiciokrzewu są powszechne na Syberii, Sachalinie i Kamczatce. Wiciokrzew syberyjski kwitnie i dojrzewa bardzo wcześnie, znacznie wcześniej niż inne jagody. A jagody smakują bardzo inaczej: od cierpko-cierpkiego do delikatnie słodkiego. Ceniony jest również miód wiciokrzewowy, jako najwcześniejszy, a zwłaszcza leczniczy.

- przyjemny zapach tej rośliny służy do produkcji perfum.

zamiast cukru można użyć słodzika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g

Podobne przepisy