skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki z szynką? Przygotuj żywność do ich przygotowania. Weź chleb według własnych upodobań. Odpowiedni jest absolutnie każdy-biały, bochenek, żyto, Borodinsky, pełnoziarnisty. Możesz również zrobić takie kanapki z mini bagietkami, ciabattą lub bułeczkami panini. Możesz wziąć szynkę w całości lub w gotowym kawałku. Wolę krojenie-plastry szynki są bardzo cienkie i ładnie wygląda.
Krok 2:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Będziesz potrzebował bardzo mało plasterków, więc wybierz mały ogórek. Koniecznie sprawdź, czy jest gorzki.
Krok 3:
Umyj pomidora, osusz i pokrój w cienkie pierścienie. Im cieńsze jest krojenie warzyw i szynki, tym wygodniej będzie jeść kanapkę, grube kawałki zaczną wypadać po ugryzieniu.
Krok 4:
Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Wymieszaj majonez z musztardą, aż będzie gładka. Weź słodką musztardę, będzie smaczniejsza. Chociaż jeśli lubisz ostrzej, weź & quot; Rosyjski & quot;. Każdy zrobi majonez, ponownie zacznij od swoich preferencji. Możesz również użyć tylko majonezu jako sosu lub tylko musztardy. I dodaj swoje ulubione przyprawy do sosu - będzie pyszne —
Krok 5:
Weź kromkę chleba i posmaruj ją powstałym sosem.
Krok 6:
Ułóż plastry pomidora na chlebie. Staraj się, aby nie znajdowały się jeden na drugim, układaj je w jednej warstwie.
Krok 7:
Następnie ułóż plasterki ogórka. Pozwól im również leżeć płasko, w jednej warstwie.
Krok 8:
Umyj i osusz liście sałaty. Ułóż je na innych warzywach. Każda sałatka będzie pasować, mam zwykły liść, będzie pyszny z rukolą, Fryz, rzeżuchą lub górą lodową. Jednak sałatkę, podobnie jak warzywa, możesz dodać do woli — wykluczyć coś lub dodać na przykład rzodkiewkę.
Krok 9:
Połóż kawałki szynki na sałatce. Mam cienki plasterek, każdy plasterek złożyłem na pół.
Krok 10:
Posmaruj szynkę sosem majonezowo-musztardowym. Zasadniczo kanapka jest już gotowa i można ją podać na stole, ale wolę wersję zamkniętą — jest schludniejsza i wygodniejsza do jedzenia.
Krok 11:
Przykryj kanapkę kromką chleba.
Krok 12:
Kanapka z szynką jest gotowa. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g