cięcie ryb na świątecznym stole

piękne krojenie-mistrzostwo i znajomość tajemnic. Przeczytaj jak kroić ryby. Nie każda gospodyni domowa może prawidłowo i pięknie pokroić rybę (i nie tylko) na święta. Piszę sekrety, jak i co - a teraz każdy świąteczny stół będzie piękny i stylowy.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 77 % 20 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
201 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do krojenia ryb użyj krajalnicy lub noża do filetowania. Takie noże mają wąskie i cienkie ostrze. Jeśli przykładasz taki nóż końcówką do stołu, wygina się całkiem dobrze. Jeszcze-nóż powinien być bardzo ostry. Jest to główny sekret szefów kuchni, którzy robią sushi, sashimi itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drugi sekret - ryby nie trzymają ręką, to znaczy zaczynają ciąć po prawej stronie, jak jesteśmy przyzwyczajeni, ale po lewej. Nóż jest ostry, ze względu na grawitację ryba leży na desce i nigdzie się nie wybiera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przechylamy nóż pod kątem 45 stopni i wykonujemy pierwsze cięcie - płynnym długim ruchem odcinamy pierwszy kątowy kawałek, który nie przechodzi do cięcia. Następnie zaczynamy cienko, plasterek po plasterku, kroić rybę do podania. Kawałki powinny być cienkie, ale z umiarem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W kawałkach nie jest zwyczajowo podawać ciemnej warstwy filetów, która znajduje się pośrodku beczek rybnych pod skórą, więc gdy nóż zbliża się do skóry, obraca się prawie równolegle do powierzchni deski i kończy cięcie w ten sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz więc pokroić mniej lub bardziej gęstą rybę na bezczynny stół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy krawędź kawałka jest blisko-przytrzymaj filet przy wejściu noża, aby uzyskać zgrabne plastry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spróbuj od razu pięknie ułożyć rybę i przemyśleć z wyprzedzeniem podawanie i dekorowanie krojenia. Chociaż, jak dla mnie, takie profesjonalne cięcie nie wymaga dodatkowego wystroju.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g

Podobne przepisy