sos majonezowo-ogórkowy

pikantny sos ze świeżych ogórków i majonezu! Sos z majonezem i ogórkami jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania! Możesz podawać go z niesłodzonymi krakersami, tostami lub grzankami lub po prostu z kromką świeżego miękkiego chleba.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 85 % 28 g
węglowodany 9 % 3 g
271 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sosu. Będziesz potrzebował świeżych ogórków, majonezu (weź dowolny, który masz w podróży, w sklepie lub w domu), czosnku, soli, czarnego pieprzu i chrupiącego świeżego koperku. Ogórki idealnie potrzebują sezonowych, ale te sprzedawane zimą w supermarketach nadają się również do przygotowania takiego sosu - tutaj nie jest to krytyczne!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz ogórki, odetnij końcówki. Jeśli skóra jest gorzka lub bardzo twarda, odetnij skórę. Delikatnie zetrzyj ogórki na drobnej tarce. Dodaj posiekane ogórki do miski z majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz świeży koperek, dokładnie wstrząśnij, Usuń gałązki niskiej jakości (suche lub zgniłe) i drobno posiekaj. Jeśli łodygi są grube i twarde, odetnij je i użyj do przygotowania innych potraw (na przykład barszczu lub marynaty). Posiekane warzywa dodaj do majonezu i ogórków. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do wcześniej przygotowanych produktów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz przygotowane składniki i delikatnie wymieszaj. Sos z majonezem i ogórkami jest gotowy! Nie zaleca się przechowywania gotowego dania przez długi czas w lodówce (ze względu na obecność łatwo psującego się soku z ogórków), więc Oblicz, aby przygotować sos z majonezem i ogórkami w małej porcji raz lub dwa razy. Smacznego!

czarny mielony pieprz w takim sosie będzie najbardziej korzystny, jeśli weźmiesz świeżo zmielony pieprz. Rozgrzej trochę ziarna pieprzu na suchej patelni, aby uzyskać maksymalny smak, a następnie zmiel ziarna pieprzu w moździerzu lub młynku do kawy i dodaj wymaganą ilość do sosu.
gęsty sos z majonezem i ogórkami z powodzeniem uzupełni gotowane lub smażone ziemniaki (a jeszcze lepiej-ziemniaki pieczone w piekarniku w plasterkach w stylu wiejskim), pilaw, kaszę gryczaną. Sos ma harmonijny, zrównoważony smak, wszystkie składniki w nim z powodzeniem łączą się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy