skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sosu. Będziesz potrzebował świeżych ogórków, majonezu (weź dowolny, który masz w podróży, w sklepie lub w domu), czosnku, soli, czarnego pieprzu i chrupiącego świeżego koperku. Ogórki idealnie potrzebują sezonowych, ale te sprzedawane zimą w supermarketach nadają się również do przygotowania takiego sosu - tutaj nie jest to krytyczne!
Krok 2:
Dokładnie opłucz ogórki, odetnij końcówki. Jeśli skóra jest gorzka lub bardzo twarda, odetnij skórę. Delikatnie zetrzyj ogórki na drobnej tarce. Dodaj posiekane ogórki do miski z majonezem.
Krok 3:
Opłucz świeży koperek, dokładnie wstrząśnij, Usuń gałązki niskiej jakości (suche lub zgniłe) i drobno posiekaj. Jeśli łodygi są grube i twarde, odetnij je i użyj do przygotowania innych potraw (na przykład barszczu lub marynaty). Posiekane warzywa dodaj do majonezu i ogórków. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do wcześniej przygotowanych produktów.
Krok 4:
Sól, pieprz przygotowane składniki i delikatnie wymieszaj. Sos z majonezem i ogórkami jest gotowy! Nie zaleca się przechowywania gotowego dania przez długi czas w lodówce (ze względu na obecność łatwo psującego się soku z ogórków), więc Oblicz, aby przygotować sos z majonezem i ogórkami w małej porcji raz lub dwa razy. Smacznego!
czarny mielony pieprz w takim sosie będzie najbardziej korzystny, jeśli weźmiesz świeżo zmielony pieprz. Rozgrzej trochę ziarna pieprzu na suchej patelni, aby uzyskać maksymalny smak, a następnie zmiel ziarna pieprzu w moździerzu lub młynku do kawy i dodaj wymaganą ilość do sosu.
gęsty sos z majonezem i ogórkami z powodzeniem uzupełni gotowane lub smażone ziemniaki (a jeszcze lepiej-ziemniaki pieczone w piekarniku w plasterkach w stylu wiejskim), pilaw, kaszę gryczaną. Sos ma harmonijny, zrównoważony smak, wszystkie składniki w nim z powodzeniem łączą się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g