skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej, papryki i pomidorów? Przygotuj jedzenie. Wybierz małe widelce, jeśli to możliwe, a jeśli jest duże, użyj górnych zielonych części liści — są smaczniejsze. Zamiast zwykłych pomidorów możesz wziąć kilka pomidorów cherry. Zielenie będą pasować do każdego, co lubisz lub masz w magazynie. Weź oliwki bez pestek.
Krok 2:
Usuń górne liście z kapusty. Wytnij odpowiednią ilość bezpośrednio z główki kapusty lub odrywając kilka liści. Możesz dowolnie kroić kapustę-tak jak ja, w paski lub kwadraty. Możesz także złapać kapustę rękami, jak zwykle z sałatką.
Krok 3:
Umyj i osusz pieprz. Pokrój go i wyjmij rdzeń z nasionami. Pokrój paprykę w paski. Lub innymi kawałkami, jak wolisz. Wziąłem żółtą paprykę, ale każdy kolor jest odpowiedni-czerwony, zielony.
Krok 4:
Umyj pomidory i pokrój na małe kawałki. Pomidory koktajlowe wystarczy przeciąć na pół.
Krok 5:
Usuń oliwki z solanki i trochę osusz. Pokrój każdą oliwkę na pół. Jeśli masz oliwki z kością, wyjmij je, miażdżąc każdą oliwkę dnem szklanki.
Krok 6:
Warzywa odpowiednio spłucz i osusz. Oderwij liście od szorstkich łodyg. Pokrój je drobno ostrym nożem.
Krok 7:
Przygotuj sos sałatkowy. Jak zrobić tankowanie? Wlej oliwę z oliwek do małej miski. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego warzywa według własnych upodobań. Wlej trochę soku z cytryny. Radzę dodawać go ostrożnie-cytryny mają różne kwasy i nie wszyscy lubią mocno kwaśne dressingi. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj sos łyżką i posmakuj, w razie potrzeby dodaj brakujące składniki.
Krok 8:
Weź talerz, połóż kapustę na dnie. Na wierzchu posiekana papryka, pomidory, oliwki i zioła. Polej sałatkę dressingiem i natychmiast podawaj. Stojąc, taka sałatka może dać za dużo soku. Dlatego jeśli przygotowujesz taką sałatkę z wyprzedzeniem, dopraw ją tuż przed podaniem. Smacznego!
bardzo przyjemna i lekka sałatka. Możesz dodać do niego świeże ogórki i czerwoną cebulę do smaku.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g