skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z żelatyną, kwaśną śmietaną i owocami? Przygotuj wszystkie składniki. Używam nektaryny, kiwi, truskawek i winogron. Ale owoce mogą być dowolne, które nie tracą wyglądu po cięciu. Banany, jabłka i gruszki-dokładnie obok. Przepis wskazuje wagę już obranych owoców i jagód. Mam kwaśną śmietanę 10%, ale im jest tłusta, tym smaczniejsze i bardziej kaloryczne będzie ciasto. Wcześniej sam upiekłem biszkopt, ale gotowe ciasta, a nawet ciasteczka cukrowe też się sprawdzą.
Krok 2:
Żelatynę zalać przefiltrowaną wodą i pozostawić do spęcznienia na 30 minut.
Krok 3:
W tym czasie pokrój biszkopt na średniej wielkości kawałki o dowolnym kształcie. Możesz być trochę cieńszy niż na moim zdjęciu, ponieważ mój biszkopt okazał się trochę suchy. Bałem się go zaimpregnować, pomyślałem, że ciasto może przeciekać. Ale w ogólnej masie suchość biszkoptu nie odgrywa specjalnej roli, ponieważ samo ciasto będzie soczyste.
Krok 4:
Umyj owoce i jagody pod bieżącą wodą i w razie potrzeby uwolnij gałązki, szypułki, skórki i pestki. Winogron to też dotyczy :)
Krok 5:
Weź głęboką miskę, której użyjemy jako formy do ciasta i przykryj ją folią spożywczą w dwóch warstwach, na krzyż. W misce rozłóż owoce i kawałki biszkoptu, naprzemiennie w sposób, który powie Ci Fantazja. Przykryj miskę i odstaw na chwilę.
Krok 6:
Zróbmy wypełnienie. W osobnej misce połącz śmietanę i cukier i ubijaj mikserem elektrycznym przez 5 minut, aż cały cukier się rozpuści.
Krok 7:
Opuchniętą żelatynę przełożyć do małej patelni i na małym ogniu doprowadzić do stanu, w którym wszystkie ziarna się rozpuszczą. Pamiętaj, że jeśli żelatyna się zagotuje, zacznie tracić swoje właściwości żelujące. Niech żelatyna ostygnie przez 2-3 minuty, ale nie zestala się!
Krok 8:
Cienkim strumieniem wlej całą żelatynę do śmietany i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wypełnienie jest gotowe!
Krok 9:
Pozostaje tylko wlać go do miski na wierzchu owoców. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia, a następnie dokręć wierzch folią spożywczą i włóż miskę do lodówki na noc, aby ustabilizować.
Krok 10:
Wygodnie jest dostać ciasto w ten sposób: usuń górną folię, przykryj miskę ciasta talerzem do serwowania i odwróć ten projekt. Dzięki temu, że miska została wypełniona folią spożywczą, ciasto łatwo się wysuwa. Delikatnie uwolnij go od resztek folii i udekoruj według uznania. Chociaż jest bardzo przystojny!
w tym cieście śmietana nabiera smaku owocowego, co jest dość interesujące. Nie można więc od razu powiedzieć, jaka jest podstawa ciasta: jogurt, śmietana, mleko, a właściwie śmietana. Dlatego w razie potrzeby możesz łatwo i swobodnie zastąpić śmietanę.
takie ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni bez utraty smaku.
smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
zamiast cukru można użyć słodzika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g