skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe ciasto ziemniaczane z krakersami ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj jedzenie. Weź krakersy waniliowe, bez dodatków. Najważniejsze, że są pyszne i chrupiące. Orzechy są odpowiednie - orzeszki ziemne, orzechy laskowe, takie jak moje, orzechy włoskie. Wybierz masło wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych, zgodne z GOST. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.
Krok 2:
Posiekaj bułkę tartą w dowolny sposób. Ponieważ krakersy są dość twarde, lepiej użyć maszynki do mięsa lub robota kuchennego. Blender z rozdrabniaczem może nie być w stanie wykonać tego zadania. Bułka tarta powinna zamienić się w jednorodną miękisz. Wlej je do miski.
Krok 3:
Posiekaj również orzechy - w kombajnie, przez maszynkę do mięsa, w moździerzu lub po prostu posiekaj je nożem. Zmieliłem je drobno, ale możesz też zostawić duże kawałki. Aby orzechy były bardziej chrupiące i aromatyczne, osusz je wcześniej na suchej patelni.
Krok 4:
Dodaj orzechy do bułki tartej i wymieszaj.
Krok 5:
Włóż miękkie masło do osobnej miski, wlej mleko skondensowane, dodaj cukier i kakao w proszku. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała.
Krok 6:
Mikserem lub trzepaczką ubij potrawy, aż będą puszyste i gładkie.
Krok 7:
Dodaj śmietanę do bułki tartej.
Krok 8:
Mieszaj je, aż uzyskasz kruchą masę. Okaże się dość suchy.
Krok 9:
Aby zrobić z niego ciasta, dodaj mleko do masy. Ale nie wlewaj wszystkiego na raz, dodaj trochę, mieszając po każdej porcji. Może odejść zarówno więcej, jak i mniej mleka. Spójrz na konsystencję masy, powinna okazać się taka, aby można ją było wyrzeźbić.
Krok 10:
Uformuj ciasteczka w dowolny kształt. Możesz zrobić okrągłe, podłużne, nieregularne kształty imitujące prawdziwe bulwy. Zrobiłem ciastka w kształcie tuby, które wyglądają jak kupione w sklepie. Z tej ilości produktów wyszło mi 9 sztuk. Włóż gotowe ciasta do lodówki na kilka godzin, aby zamarzły.
Krok 11:
Następnie wyjmij je z lodówki i zwiń w proszku kakaowym. Wierzch ciast można udekorować kremem z masła i cukru pudru. Podawaj ziemniaki do stołu. Smacznego!
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g