skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeżą, młodą i pachnącą kolendrę. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, ale tylko trochę trzeba go ugotować do gęstszej tekstury.
Krok 2:
Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj. Kroję kolendrę nożyczkami do gotowania, aby uzyskać drobniejszy stan. Ale najpierw dobrze umyj i osusz, zawijając w papierowy ręcznik - więc kawałki zieleni nie przyklejają się do nożyczek.
Krok 3:
Dodaj posiekany czosnek do posiekanych ziół. Przepuściłam goździk przez prasę. Ale możesz też zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać go ostrym nożem. W przypadku braku świeżego czosnku można go zastąpić czosnkiem w proszku.
Krok 4:
Zmiel zioła z czosnkiem za pomocą moździerza lub po prostu tłuczka.
Krok 5:
Dodaj chmiel-suneli, suchą Adjikę. Zasadniczo możesz dodać swoje ulubione przyprawy do swoich upodobań. Na przykład wolę utskho-suneli - ta przyprawa zawiera kozieradkę i bardzo mi się podoba. Ktoś woli mieloną paprykę i przyda się, zwłaszcza wędzoną paprykę - nada sosowi lekką nutę ognia.
Krok 6:
Dodaj zmieloną ostrą paprykę. Mam czarny, ale może być czerwony, biały, a nawet pachnący, jeśli zmielisz go specjalnym młynkiem.
Krok 7:
Wlej ocet. Może to być dowolny owoc: jabłko jak moje, winogrono, wino, malina, czarna porzeczka, a nawet zwykłe 6-9%. Jeśli masz esencję octową, rozcieńcz ją wodą. Aby uzyskać 8% octu, potrzebujesz 1 łyżki. l esencje weź 8 łyżek. l Woda
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy lub ugotowany sok pomidorowy. Zasadniczo możesz użyć gotowego keczupu, ale z reguły nadal zawiera pewne dodatki i aromaty, więc smak gotowego sosu nieco się zmieni.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i w razie potrzeby rozcieńczyć przegotowaną, schłodzoną wodą do pożądanej gęstości sosu.
Krok 10:
Ten sos świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów kebabów, świeżych warzyw i sałatek warzywnych. Nawet Piórko świeżego szczypiorku z takim sosem wydaje się trochę wyśmienite! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g