sos pomidorowy z kolendrą

sos pomidorowy ze świeżą kolendrą i czosnkiem! Pyszny, zdrowy i bardzo aromatyczny sos pomidorowy ze świeżą kolendrą i czosnkiem! Szybkie przygotowanie i dostępne składniki. SOS świetnie nadaje się do szaszłyków oraz do wszelkiego rodzaju mięs i drobiu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 72 % 13 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeżą, młodą i pachnącą kolendrę. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, ale tylko trochę trzeba go ugotować do gęstszej tekstury.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj. Kroję kolendrę nożyczkami do gotowania, aby uzyskać drobniejszy stan. Ale najpierw dobrze umyj i osusz, zawijając w papierowy ręcznik - więc kawałki zieleni nie przyklejają się do nożyczek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekany czosnek do posiekanych ziół. Przepuściłam goździk przez prasę. Ale możesz też zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać go ostrym nożem. W przypadku braku świeżego czosnku można go zastąpić czosnkiem w proszku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel zioła z czosnkiem za pomocą moździerza lub po prostu tłuczka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj chmiel-suneli, suchą Adjikę. Zasadniczo możesz dodać swoje ulubione przyprawy do swoich upodobań. Na przykład wolę utskho-suneli - ta przyprawa zawiera kozieradkę i bardzo mi się podoba. Ktoś woli mieloną paprykę i przyda się, zwłaszcza wędzoną paprykę - nada sosowi lekką nutę ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj zmieloną ostrą paprykę. Mam czarny, ale może być czerwony, biały, a nawet pachnący, jeśli zmielisz go specjalnym młynkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ocet. Może to być dowolny owoc: jabłko jak moje, winogrono, wino, malina, czarna porzeczka, a nawet zwykłe 6-9%. Jeśli masz esencję octową, rozcieńcz ją wodą. Aby uzyskać 8% octu, potrzebujesz 1 łyżki. l esencje weź 8 łyżek. l Woda

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy lub ugotowany sok pomidorowy. Zasadniczo możesz użyć gotowego keczupu, ale z reguły nadal zawiera pewne dodatki i aromaty, więc smak gotowego sosu nieco się zmieni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i w razie potrzeby rozcieńczyć przegotowaną, schłodzoną wodą do pożądanej gęstości sosu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ten sos świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów kebabów, świeżych warzyw i sałatek warzywnych. Nawet Piórko świeżego szczypiorku z takim sosem wydaje się trochę wyśmienite! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy