skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lekko solonego różowego łososia Pod Łososiem? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny olej roślinny do wyboru. Ryby - najlepiej świeże. Jeśli masz zamrożony, rozmroź go wcześniej.
Krok 2:
Wypatrosz różowego łososia, odetnij głowę, umyj i osusz serwetkami.
Krok 3:
Wykonaj zgrabne nacięcie na grzbiecie na różowym łososiu. Weź do tego cienki nóż do krojenia.
Krok 4:
Oddziel filety rybne od kości.
Krok 5:
Pozostaw skórę na filecie, nie odcinaj jej.
Krok 6:
Pokrój filety z różowego łososia na porcje o grubości około 5 cm.
Krok 7:
Osobno w misce wymieszaj sól i cukier w równych ilościach.
Krok 8:
Ułóż rybę w jednej warstwie w odległości od siebie w odpowiednim naczyniu do solenia.
Krok 9:
Posyp kawałki różowego łososia mieszanką soli i cukru. Możesz dodać trochę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Więc smak okaże się inny-trochę pikantny, radzę spróbować!
Krok 10:
Ułóż cały różowy łosoś warstwami, posypując go suchą mieszanką. Następnie włóż naczynia z rybą do lodówki na jeden dzień. Źródło mówi, że rybę można jeść po 3 godzinach, ale wytrzymałem dłużej. Aby zapobiec zamarzaniu ryby, możesz dokręcić naczynie folią spożywczą.
Krok 11:
Kiedy Twoim zdaniem różowy łosoś jest wystarczająco solony, spuść nadmiar płynu i dobrze osusz każdy kawałek ręcznikami papierowymi.
Krok 12:
Napełnij rybę olejem roślinnym i przechowuj w lodówce. Kiedy różowy łosoś zostanie nasycony olejem, okaże się jeszcze delikatniejszy i bardziej soczysty. Najlepiej przechowywać go w lodówce nie dłużej niż tydzień.
Krok 13:
Smacznego!
zgodnie z tym przepisem możesz solić nie tylko różowego łososia, ale ogólnie każdą czerwoną rybę, w tym bezpośrednio łososia. Bardzo radzę spróbować dodać czarny mielony pieprz podczas solenia ( lepiej go zmielić) - ryba w tym przypadku nabiera jeszcze silniejszego i przyjemniejszego aromatu i smaku!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g