skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapkę z tuńczykiem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Każdy zrobi chleb, wziąłem bagietkę pełnoziarnistą, możesz wziąć specjalny chleb na kanapki, a zwykły żytni będzie pyszny. Tuńczyk w puszce jest smaczniejszy i zdrowszy naturalny, bez dodatku oleju. 250 gramów to zwykle waga ryby ze słoika. Weź sałatkę i zioła, które lubisz lub masz pod ręką. Mam frise i pietruszkę.
Krok 2:
Pokrój chleb na kawałki. Możesz zrobić małe kanapki, takie jak zamknięte kanapki. I możesz zrobić duże, po prostu przecinając bagietkę na pół. Wybrałam drugą drogę. Wygodniej jest je transportować, jeśli kanapki są przygotowywane w drodze.
Krok 3:
Posiekany chleb wysusz z jednej strony na patelni grillowej. Możesz pominąć ten krok, ale kanapki z chrupiącym chlebem smakują lepiej. Nie smaruj patelni niczym, rozłóż chleb na dobrze rozgrzanej patelni i przytrzymaj przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Jeśli nie masz patelni grillowej, wysusz chleb na zwykłej patelni, nie jest to krytyczne. Do tych celów nadaje się również toster lub palarnia.
Krok 4:
Podczas pieczenia chleba przygotuj nadzienie. Umyj ogórek i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 5:
Oczyść jajka na twardo ze skorupy. Rozbij rybę i usuń duże kości. Ryby w puszkach mają bardzo miękkie kości, ale nadal wolę je usuwać. Ułóż ryby i jajka na jednym talerzu i za pomocą widelca zetrzyj je na pasztet. Dodaj do niego majonez. Wymieszać. Majonez może nie być używany, jeśli dbasz o prawidłowe odżywianie. Następnie możesz wlać trochę płynu z samej puszki, aby nadzienie było bardziej soczyste.
Krok 6:
Liście sałaty dobrze opłucz pod wodą i osusz. Wygodnie jest to zrobić w specjalnym suszarce do zieleni. Jeśli nie, osusz liście papierowym lub zwykłym ręcznikiem. W ten sam sposób umyj i osusz warzywa. Nie używaj mokrych zieleni, szybko stracą piękny wygląd, zmoczą inne składniki i zrujnują danie.
Krok 7:
Połóż liście sałaty na przygotowanym chlebie. Na wierzch ułóż grubą warstwę pasty rybnej.
Krok 8:
Połóż plasterki ogórka i zioła na rybie.
Krok 9:
Przykryj kanapkę drugą połową chleba. Dla wygody możesz przymocować połówki chleba szaszłykami. Podawaj kanapki do stołu. Smacznego!
bardzo lubię tuńczyka, sałatki z niego, teraz uwielbiam też kanapki. Ryba bardzo dobrze komponuje się ze świeżym ogórkiem i świeżymi ziołami. Ale myślę, że z innymi warzywami będzie pyszne.
dodaj świeże pomidory, czerwoną cebulę sałatkową, pikle do kanapki-wszystko się sprawdzi.
myślę, że z cienkimi kawałkami chleba kanapka będzie bardziej soczysta. I następnym razem posmaruję bagietkę majonezem, brakowało mi sosu.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb pszenny 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g