kanapka z tuńczykiem i jajkiem

obfita i zdrowa przekąska na każdy dzień! Kanapka z tuńczykiem i jajkiem gotuje się bardzo szybko, a produkty do jej przygotowania zawsze można znaleźć pod ręką. Dodając różnorodne warzywa i zioła, za każdym razem uzyskasz nowy smak. A za wartość odżywczą kanapki odpowiadają ryby i jajka.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 32 % 9 g
150 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapkę z tuńczykiem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Każdy zrobi chleb, wziąłem bagietkę pełnoziarnistą, możesz wziąć specjalny chleb na kanapki, a zwykły żytni będzie pyszny. Tuńczyk w puszce jest smaczniejszy i zdrowszy naturalny, bez dodatku oleju. 250 gramów to zwykle waga ryby ze słoika. Weź sałatkę i zioła, które lubisz lub masz pod ręką. Mam frise i pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb na kawałki. Możesz zrobić małe kanapki, takie jak zamknięte kanapki. I możesz zrobić duże, po prostu przecinając bagietkę na pół. Wybrałam drugą drogę. Wygodniej jest je transportować, jeśli kanapki są przygotowywane w drodze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekany chleb wysusz z jednej strony na patelni grillowej. Możesz pominąć ten krok, ale kanapki z chrupiącym chlebem smakują lepiej. Nie smaruj patelni niczym, rozłóż chleb na dobrze rozgrzanej patelni i przytrzymaj przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Jeśli nie masz patelni grillowej, wysusz chleb na zwykłej patelni, nie jest to krytyczne. Do tych celów nadaje się również toster lub palarnia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia chleba przygotuj nadzienie. Umyj ogórek i pokrój w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść jajka na twardo ze skorupy. Rozbij rybę i usuń duże kości. Ryby w puszkach mają bardzo miękkie kości, ale nadal wolę je usuwać. Ułóż ryby i jajka na jednym talerzu i za pomocą widelca zetrzyj je na pasztet. Dodaj do niego majonez. Wymieszać. Majonez może nie być używany, jeśli dbasz o prawidłowe odżywianie. Następnie możesz wlać trochę płynu z samej puszki, aby nadzienie było bardziej soczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Liście sałaty dobrze opłucz pod wodą i osusz. Wygodnie jest to zrobić w specjalnym suszarce do zieleni. Jeśli nie, osusz liście papierowym lub zwykłym ręcznikiem. W ten sam sposób umyj i osusz warzywa. Nie używaj mokrych zieleni, szybko stracą piękny wygląd, zmoczą inne składniki i zrujnują danie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż liście sałaty na przygotowanym chlebie. Na wierzch ułóż grubą warstwę pasty rybnej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż plasterki ogórka i zioła na rybie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj kanapkę drugą połową chleba. Dla wygody możesz przymocować połówki chleba szaszłykami. Podawaj kanapki do stołu. Smacznego!

bardzo lubię tuńczyka, sałatki z niego, teraz uwielbiam też kanapki. Ryba bardzo dobrze komponuje się ze świeżym ogórkiem i świeżymi ziołami. Ale myślę, że z innymi warzywami będzie pyszne.
dodaj świeże pomidory, czerwoną cebulę sałatkową, pikle do kanapki-wszystko się sprawdzi.
myślę, że z cienkimi kawałkami chleba kanapka będzie bardziej soczysta. I następnym razem posmaruję bagietkę majonezem, brakowało mi sosu.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb pszenny 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy