skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb pita z paluszkami krabowymi i stopionym serem? Potrzebujemy ormiańskiego chleba pita (odpowiednia jest również bułka pszenna). Do nadzienia bułki wybierz pyszne i wysokiej jakości paluszki krabowe, dojrzały pomidor, ser topiony, czosnek ,koperek (lub inne warzywa do smaku) i majonez (lepiej gotować w domu, ale możesz użyć sklepu)
Krok 2:
Zetrzyj paluszki krabowe na średniej tarce.
Krok 3:
Ser topiony zetrzyj również na średniej tarce. Aby ułatwić tarcie sera, możesz najpierw włożyć go do zamrażarki na 10-15 minut.
Krok 4:
Umyj pomidora, osusz i pokrój w drobną kostkę. Aby chleb pita nie był zbyt mokry podczas chłodzenia, lepiej usunąć płynny rdzeń z nasion pomidora.
Krok 5:
Przełóż czosnek przez prasę (możesz drobno posiekać).
Krok 6:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 7:
Połącz paluszki krabowe, tarty ser, zioła i czosnek w salaterce.
Krok 8:
Dopraw majonezem.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Rozwiń arkusz pita. Rozłóż masę krabowo-serową równomiernie na chlebie pita.
Krok 11:
Posyp chleb pita równomiernie kawałkami pomidorów.
Krok 12:
Zwinąć chleb pita ciasną bułką. Zawiń rolkę w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.
Krok 13:
Pokrój schłodzoną bułkę na porcje i podawaj. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
bułki pita i bułki to uniwersalny zamiennik ciasta. Jeśli nie chcesz majstrować przy cieście, możesz zawinąć coś pysznego w chleb pita i albo zjeść w ten sposób, usmażyć lub upiec w piekarniku. Niedawno zrobiłem koperty pita z serem-pita nie można odróżnić od zwykłego ciasta-okazało się tak miękkie i smaczne. Obfitość wszelkiego rodzaju nadzień jest po prostu niesamowita, od paluszków krabowych po grzyby, warzywa mięsne. Pojawiły się nawet słodkie bułki z twarogiem, owocami i skondensowanym mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g