skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krakersami, kukurydzą i kiełbasą? Przygotuj składniki. Użyj kukurydzy w puszkach, potrzebujesz 1 słoika. Ogórki są świeże. Biorę pół wędzoną kiełbasę (cervelat), ale możesz też wziąć wędzoną. Ser nadaje się zarówno jako twardy, jak i półstały, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny. Używam zwykłego majonezu, możesz wziąć domowy.
Krok 2:
Ostrożnie otwórz puszkę kukurydzy w puszkach za pomocą otwieracza do puszek. Odcedź płyn, wyrzucając ziarna na sito. W głębokiej salaterce lub misce umieść kukurydzę w puszkach.
Krok 3:
Obierz pół wędzoną kiełbasę z osłonki i pokrój w paski lub kostki. Dodaj posiekaną kiełbasę do miski sałatkowej z kukurydzą.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Dodaj starty ser do salaterki do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 5:
Umyj świeże ogórki, odetnij końcówki i pokrój w taki sam sposób, jak kiełbasę. Dodaj pokrojone ogórki do sałatki.
Krok 6:
Krakersy wyjmij z opakowania i dodaj do sałatki. Krakersy lepiej wybierać z wyraźnym smakiem. Możesz użyć domowych krakersów. Dopraw sałatkę majonezem, wymieszaj. Nie dodaję soli, ponieważ zarówno kiełbasa, jak i majonez są dość słone. Ale możesz spróbować sałatki i dodać sól do swoich upodobań. Natychmiast podawaj sałatkę na stole, aby krakersy nie zamoczyły się i nie straciły chrupkości.
Krok 7:
Jeśli robisz sałatkę z wyprzedzeniem, włóż krakersy i majonez tuż przed podaniem. Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce, ozdobionej świeżymi ziołami lub można ją przygotować w porcjach za pomocą pierścienia do serwowania.
taka sałatka z pewnością nie jest na lato i codzienną przekąskę. Ze względu na obfite składniki - kiełbasę, ser, majonez, taka sałatka jest bardziej odpowiednia na sezon zimowy i na świąteczny stół, kiedy trzeba urozmaicić zimny stół obfitą sałatką i nakarmić gości.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g