ciasto na kwaśnej śmietanie na paszteciki

najszybszy, najłatwiejszy, z minimum składników! Ciasto na kwaśną śmietanę na ciasta to jedna z odmian szybkiego ciasta kruchego. Ugniata się dosłownie w pięć minut i osiąga gotowość podczas napełniania. Ciasta z takiego ciasta można zrobić z wyprzedzeniem i zamrozić.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 65 % 44 g
352 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na kwaśnej śmietanie na ciasta? Przygotuj jedzenie. Weź śmietanę i masło naturalne, wysokiej jakości, o wysokiej zawartości tłuszczu, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąć je z lodówki, aby masło dobrze zmiękło, a śmietana się rozgrzała. Jeśli gotujesz ciasta ze słodkim nadzieniem, lepiej dodać trochę cukru do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, włóż do niej masło i śmietanę, dobrze je wymieszaj. Możesz użyć zwykłego widelca, nie musisz wyjmować miksera. Ze względu na to, że olej jest miękki, nie będzie to wcale trudne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do produktów mlecznych. To nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci mąkę tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i miękkie. Nie wlewaj całej mąki na raz, może być potrzebna większa lub mniejsza ilość, w przeciwieństwie do tego, co podano w przepisie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a następnie kontynuuj ugniatanie rękami. W trakcie tego procesu zdecyduj, czy dodać więcej mąki. Będzie to zależeć od konsystencji ciasta. Nie powinno być zbyt strome i nie przyklejać się do rąk. Stanie się to dość szybko, ponieważ ciasto zawiera dużą ilość oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torebkę i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn zawarty w produktach mlecznych, rozwinie się w nim gluten, a ciasto stanie się bardziej giętkie i elastyczne. Następnie możesz uformować ciasta z dowolnym nadzieniem.

kruche ciasto na śmietanie jest często używane do pieczenia małych przekąsek z różnymi nadzieniami.

jest również bardzo dobry do robienia quiche, Galette i różnych ciast ze słodkim nadzieniem. 

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy