skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na kwaśnej śmietanie na ciasta? Przygotuj jedzenie. Weź śmietanę i masło naturalne, wysokiej jakości, o wysokiej zawartości tłuszczu, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąć je z lodówki, aby masło dobrze zmiękło, a śmietana się rozgrzała. Jeśli gotujesz ciasta ze słodkim nadzieniem, lepiej dodać trochę cukru do ciasta.
Krok 2:
Weź dużą miskę, włóż do niej masło i śmietanę, dobrze je wymieszaj. Możesz użyć zwykłego widelca, nie musisz wyjmować miksera. Ze względu na to, że olej jest miękki, nie będzie to wcale trudne.
Krok 3:
Przesiej mąkę do produktów mlecznych. To nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci mąkę tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i miękkie. Nie wlewaj całej mąki na raz, może być potrzebna większa lub mniejsza ilość, w przeciwieństwie do tego, co podano w przepisie.
Krok 4:
Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a następnie kontynuuj ugniatanie rękami. W trakcie tego procesu zdecyduj, czy dodać więcej mąki. Będzie to zależeć od konsystencji ciasta. Nie powinno być zbyt strome i nie przyklejać się do rąk. Stanie się to dość szybko, ponieważ ciasto zawiera dużą ilość oleju.
Krok 5:
Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torebkę i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn zawarty w produktach mlecznych, rozwinie się w nim gluten, a ciasto stanie się bardziej giętkie i elastyczne. Następnie możesz uformować ciasta z dowolnym nadzieniem.
kruche ciasto na śmietanie jest często używane do pieczenia małych przekąsek z różnymi nadzieniami.
jest również bardzo dobry do robienia quiche, Galette i różnych ciast ze słodkim nadzieniem.
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g