skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania sałatki z kapusty pekińskiej z ogórków i pomidorów. Będziesz potrzebował kapusty pekińskiej, świeżych pomidorów, świeżych ogórków, świeżego koperku, soli, czarnego pieprzu, oleju roślinnego. Najlepiej wziąć & quot; wierzch & quot; kapusty pekińskiej, najdelikatniejszą i najdelikatniejszą część główki kapusty.
Krok 2:
Drobno posiekaj kapustę pekińską. Przenieś posiekaną kapustę do dużej, przestronnej miski, aby ułatwić mieszanie.
Krok 3:
Opłucz świeży ogórek, odetnij końcówki. Pokrój ogórek na małe plasterki i dodaj do miski do kapusty pekińskiej. Jeśli skórka ogórka jest twarda lub gorzka, lepiej ją odciąć.
Krok 4:
Dokładnie opłucz świeże pomidory, pokrój na małe plasterki. Miejsce mocowania łodygi-usuń ! Posiekane pomidory dodaj do wspólnej miski sałatkowej. Opłucz świeży koperek, wstrząśnij, drobno posiekaj i dodaj do sałatki.
Krok 5:
Pozostaje tylko doprawić sałatkę aromatycznym olejem roślinnym, dodać trochę soli i czarnego pieprzu. Delikatnie wymieszaj naczynie i natychmiast podawaj, przenosząc je do pięknej salaterki. Smacznego!
oprócz oleju roślinnego sałatkę można doprawić odrobiną soku z cytryny lub octu winnego i dodać szczyptę cukru. Smak sałatki stanie się jeszcze jaśniejszy i bogatszy.
bardzo ciekawe kombinacje smakowe uzyskuje się, jeśli używasz niezwykłych olejów roślinnych. Idealną wszechstronną opcją jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ale spróbuj także różnych olejów roślinnych, takich jak sezam, musztarda, dynia, siemię lniane...
gotową sałatkę z kapusty pekińskiej z ogórków i pomidorów można podawać przyozdobioną posiekanymi świeżymi ziołami, a gotowe danie można posypać białymi lub czarnymi nasionami sezamu, nasionami lnu. Gotowa sałatka stanie się jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g