Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórków i pomidorów

Jasna, soczysta sałatka pełna witamin na rodzinny obiad! Delikatne liście kapusty pekińskiej doskonale komponują się z soczystymi warzywami: ogórkami i pomidorami! Idealnie, jeśli są to sezonowe warzywa gruntowe, te sprzedawane w supermarketach zimą nie są tak bogate i słodkie, a kosztują dużo.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 56 % 5 g
węglowodany 33 % 3 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania sałatki z kapusty pekińskiej z ogórków i pomidorów. Będziesz potrzebował kapusty pekińskiej, świeżych pomidorów, świeżych ogórków, świeżego koperku, soli, czarnego pieprzu, oleju roślinnego. Najlepiej wziąć & quot; wierzch & quot; kapusty pekińskiej, najdelikatniejszą i najdelikatniejszą część główki kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj kapustę pekińską. Przenieś posiekaną kapustę do dużej, przestronnej miski, aby ułatwić mieszanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz świeży ogórek, odetnij końcówki. Pokrój ogórek na małe plasterki i dodaj do miski do kapusty pekińskiej. Jeśli skórka ogórka jest twarda lub gorzka, lepiej ją odciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie opłucz świeże pomidory, pokrój na małe plasterki. Miejsce mocowania łodygi-usuń ! Posiekane pomidory dodaj do wspólnej miski sałatkowej. Opłucz świeży koperek, wstrząśnij, drobno posiekaj i dodaj do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaje tylko doprawić sałatkę aromatycznym olejem roślinnym, dodać trochę soli i czarnego pieprzu. Delikatnie wymieszaj naczynie i natychmiast podawaj, przenosząc je do pięknej salaterki. Smacznego!

oprócz oleju roślinnego sałatkę można doprawić odrobiną soku z cytryny lub octu winnego i dodać szczyptę cukru. Smak sałatki stanie się jeszcze jaśniejszy i bogatszy.
bardzo ciekawe kombinacje smakowe uzyskuje się, jeśli używasz niezwykłych olejów roślinnych. Idealną wszechstronną opcją jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ale spróbuj także różnych olejów roślinnych, takich jak sezam, musztarda, dynia, siemię lniane...
gotową sałatkę z kapusty pekińskiej z ogórków i pomidorów można podawać przyozdobioną posiekanymi świeżymi ziołami, a gotowe danie można posypać białymi lub czarnymi nasionami sezamu, nasionami lnu. Gotowa sałatka stanie się jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy