skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z bananem, kwaśną śmietaną i ciasteczkami? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka do tego przepisu pasują do każdego-słodkiego krakersa, dowolnego kruchego, owsianego, kwadratowego ciasteczka o aromacie stopionego mleka, cukru, najważniejsze jest to, że jest przewiewny i kruchy. Banany powinny być dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Wybierz śmietanę przede wszystkim smaczną, naturalną i wysokiej jakości, o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Przede wszystkim przygotuj żelatynę. Wziąłem szybko działający. Jeśli masz inny, użyj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Szybka żelatyna, taka jak moja, zalej 125 ml wrzącej wody. Dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Na razie odłóż zalaną żelatynę na bok i zajmij się podstawą ciasta.
Krok 3:
Krusz ciasteczka rękami do dużej miski. Zrób średnie kawałki, będą pięknie wyglądać na cięciu.
Krok 4:
Umyj i osusz banany. Obierz je ze skóry i pokrój na kawałki o podobnej wielkości do kawałków ciastek. Najpierw pokroiłem Banana wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokroiłem go w poprzek.
Krok 5:
Włóż banany do miski na ciasteczka.
Krok 6:
Przygotuj śmietanę. Włóż śmietanę do miski do ubijania, dodaj do niej cukier. Możesz również dodać wanilinę lub cukier waniliowy do smaku. Ubij śmietanę z cukrem mikserem przez kilka minut. Nie jest to konieczne dłużej, ponieważ celem nie jest blask, ale tylko rozpuszczanie cukru.
Krok 7:
Nie przestając ubijać, wlej gorącą żelatynę cienkim strumieniem.
Krok 8:
Krem natychmiast stanie się bardzo płynny, nie jest straszny — nadal stwardnieje z żelatyny. Ubij śmietanę z żelatyną jeszcze przez około minutę.
Krok 9:
Wlej powstały krem do miski z ciasteczkami i bananami. Dobrze wymieszaj masę łyżką.
Krok 10:
Przygotuj formularz. Wygodniej jest użyć dzielonego, o średnicy 18-20 cm, może Ci się wydawać, że ciasto nie zmieści się w tak małej formie, ale możesz być pewien — będzie pasować. Przykryj formę folią spożywczą, aby wygodniej było wyjąć ciasto i nie wyciekać płynnego kremu.
Krok 11:
Wlej masę z ciastek i kwaśnej śmietany do formy, spłaszcz górę szpatułką lub łyżką. Przykryj wierzch ciasta folią lub talerzem. Włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Co najmniej godzinę, stałem całą noc.
Krok 12:
Wyjmij zamrożone ciasto z formy i uwolnij je z folii. Zrobisz to bez trudności-ciasto idealnie stwardnieje. Udekoruj go według własnych upodobań — jagodami, owocami lub startą czekoladą. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g