skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić żółtą sałatkę z rzepy? Tę witaminizowaną sałatkę można przygotować dosłownie w kilka minut. Aby uzyskać maksymalne wchłanianie witamin zawartych w tych warzywach, dodaj produkty mleczne, idealny jest sos z naturalnej śmietany. Dokładnie umyj rzepę, usuń skórę. Zetrzyj warzywo na średniej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.
Krok 2:
W razie potrzeby warzywo korzeniowe można pokroić nożem w cienkie paski. Włóż rzepę do miski.
Krok 3:
Marchewki najlepiej używać do sałatek młodych, świeżych i soczystych. Umyj, obierz i zetrzyj warzywo lub pokrój w cienkie paski. Jabłka należy przyjmować odmiany słodko-kwaśne. Umyj jabłka, jeśli mają twardą skórkę, lepiej ją usunąć, wyciąć rdzeń z nasionami. Zetrzyj jabłko lub pokrój w cienkie paski.
Krok 4:
Ugotowane warzywa i owoce włożyć do salaterki. Dodaj szczyptę soli, możesz dodać trochę cukru do smaku. Aby sałatka była jeszcze zdrowsza, możesz dodać garść orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich.
Krok 5:
Dopraw naturalną gęstą śmietaną. Wymieszaj składniki. Pozostaw sałatkę do ostygnięcia w lodówce i podawaj. W razie potrzeby udekoruj sezamem i świeżymi ziołami. Sałatka może być mniej kaloryczna, jeśli śmietana zostanie zastąpiona oliwą z oliwek. Kto chce, aby sałatka nie była słodka, ale o pikantnym smaku, może zamiast cukru dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.
Krok 6:
Sałatka jest gotowa. Podawaj do stołu. Taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do posiłku na lunch lub kolację. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g