Żółta Sałatka z rzepy

pyszna, lekka, świeża i bardzo zdrowa sałatka! Rzepa to warzywo korzeniowe bogate w dużą ilość witamin z grupy B, A, C, potasu. Dlatego przyczynia się do poprawy pracy serca, mózgu, przewodu pokarmowego, układu krążenia, wzmacnia układ odpornościowy. Z rzepy przygotowywane są różne potrawy, gotowane zupy, owsianki, sałatki i preparaty na zimę. Więcej witamin zostanie zachowanych w rzepie, oczywiście, jeśli nie zostanie poddana obróbce cieplnej. Idealną opcją dania z rzepy jest przygotowanie sałatki ze świeżych warzyw. Żółta rzepa dobrze komponuje się z marchewką, jabłkami, papryką, czosnkiem, mięsem, kurczakiem, rybami i nabiałem. Dlatego możesz łatwo wybrać przepis według własnych upodobań.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 47 % 8 g
101 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żółtą sałatkę z rzepy? Tę witaminizowaną sałatkę można przygotować dosłownie w kilka minut. Aby uzyskać maksymalne wchłanianie witamin zawartych w tych warzywach, dodaj produkty mleczne, idealny jest sos z naturalnej śmietany. Dokładnie umyj rzepę, usuń skórę. Zetrzyj warzywo na średniej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby warzywo korzeniowe można pokroić nożem w cienkie paski. Włóż rzepę do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki najlepiej używać do sałatek młodych, świeżych i soczystych. Umyj, obierz i zetrzyj warzywo lub pokrój w cienkie paski. Jabłka należy przyjmować odmiany słodko-kwaśne. Umyj jabłka, jeśli mają twardą skórkę, lepiej ją usunąć, wyciąć rdzeń z nasionami. Zetrzyj jabłko lub pokrój w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane warzywa i owoce włożyć do salaterki. Dodaj szczyptę soli, możesz dodać trochę cukru do smaku. Aby sałatka była jeszcze zdrowsza, możesz dodać garść orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw naturalną gęstą śmietaną. Wymieszaj składniki. Pozostaw sałatkę do ostygnięcia w lodówce i podawaj. W razie potrzeby udekoruj sezamem i świeżymi ziołami. Sałatka może być mniej kaloryczna, jeśli śmietana zostanie zastąpiona oliwą z oliwek. Kto chce, aby sałatka nie była słodka, ale o pikantnym smaku, może zamiast cukru dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatka jest gotowa. Podawaj do stołu. Taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do posiłku na lunch lub kolację. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy