skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną domową sałatkę z szynką, pomidorami, grzankami i fasolą? Bardzo proste. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Składniki wskazane w przepisie można zastąpić i uzupełnić według własnych upodobań. Na przykład dodaj słodką paprykę, kapustę pekińską itp.Możesz wziąć krakersy pszenne lub żytnie, kupione w sklepie z różnymi dodatkami lub ugotować je samodzielnie. U mnie grzanki żytnie o Smaku & quot; śmietana & quot;
Krok 2:
Z kukurydzy i fasoli w puszkach spuść płyn. Lepiej jest dodatkowo opłukać i wysuszyć fasolę.
Krok 3:
Pokrój pomidory w plasterki. Wybierz gęste pomidory. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i mieszania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, lepiej usunąć środek nasionami, pozostawiając miąższ, aby sałatka nie była zbyt mokra.
Krok 4:
Pokrój szynkę w paski. Weź szynkę, którą lubisz do smaku. Szynkę można zastąpić wędzoną szyjką wieprzową, szynką lub carbonadą.
Krok 5:
Ogórki pokrój również w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 6:
W misce połącz szynkę, ogórki, pomidory, fasolę w puszkach i kukurydzę.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem, dodaj krakersy. Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu lub w ciągu najbliższych 10-15 minut, lepiej nie dodawać krakersów i majonezu. Krakersy szybko zmokną i zamienią się w owsiankę chlebową. Stanie się to szczególnie szybko w przypadku krakersów pszennych.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Jeśli chcesz, możesz posypać sałatkę posiekaną natką pietruszki i zieloną cebulą. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g