skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Cezara z kapustą pekińską i kurczakiem klasycznym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Chleb lepiej nadaje się wczoraj. Weź duże jajko. Opłucz pomidory, cytrynę oraz liście kapusty i szpinaku w czystej wodzie i osusz.
Krok 2:
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Jeśli piersi nie są przycięte, zdejmij skórę i usuń kości. Można je zastosować w innym naczyniu, takim jak gotowanie bulionu. Przetrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym, aby nie było wilgoci i było mniej rozprysków podczas smażenia. Lekko ubij filety, Posol każdy kawałek i dopraw przyprawami.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu i ułóż kawałki kurczaka. Zwiększ ogień i smaż z obu stron na złoty kolor.
Krok 4:
Aby usunąć nadmiar oleju, rozłóż kurczaka na talerzu pokrytym kilkoma warstwami ręczników papierowych. Całkowicie ostudzić.
Krok 5:
Z chleba odetnij skórkę i pokrój w małe kostki o boku około 1x1 cm.
Krok 6:
Obierz i umyj czosnek, zmiażdż goździk rękojeścią noża. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego na średnim ogniu, przenieś na nią czosnek.
Krok 7:
Następnie przenieś pokrojony chleb i usmaż go ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie ostudź. Smażyłam krakersy w 2 seriach, więc zajęło mi to 2 ząbki czosnku.
Krok 8:
Z kapusty pekińskiej Usuń ciemne i wiotkie liście, jeśli takie istnieją. Gęste części również nie będą potrzebne, nie są soczyste i mogą zepsuć smak sałatki. Rozerwij lub pokrój liście kapusty na średnie lub duże kawałki.
Krok 9:
Z pomidor odetnij łodygę i pokrój pomidory na średnie plastry.
Krok 10:
Zetrzyj ser. Wybierz rozmiar według własnych upodobań, jak chcesz.
Krok 11:
Pokrój schłodzonego kurczaka w plastry o grubości nie większej niż 3 mm.
Krok 12:
Napełnij jajko zimną wodą i umieść na kuchence. Po ugotowaniu gotuj na średnim ogniu przez minutę. Następnie zanurz jajko w zimnej wodzie.
Krok 13:
Ostatni ząbek czosnku obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. W głębokim pojemniku do ubijania rozbij przygotowane jajko, włóż musztardę, czosnek, sól, olej, sos Worcester, posiekany czosnek. Wyciśnij tam sok z połowy cytryny.
Krok 14:
Ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie. Sos powinien być dość płynny.
Krok 15:
Sałatkę można podawać zarówno w dużej salaterce, jak i w porcjach. Wrzuć sałatę i liście szpinaku, polej je sosem i łatwo wymieszaj.
Krok 16:
Następnie ułóż kawałki kurczaka i pomidora. Posyp wszystko obficie startym serem. Rozłóż grzanki równomiernie na wierzchu i podawaj sałatkę. Grzanki dodawaj tuż przed podaniem potrawy, aby nie zamoczyły się i nie zepsuły sałatki.
anchois są koniecznie dodawane do prawdziwego sosu Cezara. Ale trudno je znaleźć w sprzedaży, więc gotowałem bez nich.
klasyczny przepis Cezara przygotowywany jest z sałatką Romano lub górą lodową, ale z kapustą pekińską okazuje się również bardzo smaczny!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g