skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciepłą sałatkę z wątróbką drobiową i jajkiem w koszulce? Składniki na sałatkę
Krok 2:
Składniki do dressingu
Krok 3:
Umyj i osusz wątrobę, pokrój na średnie kawałki.
Krok 4:
Smaż wątrobę na oleju roślinnym do miękkości (plus minus 5 minut). Dodaj sól, pieprz do smaku. Odstaw gotową wątrobę na bok, powinna trochę ostygnąć.
Krok 5:
Podczas smażenia wątroby umyj liście sałaty, osusz i posiekaj rękami. Pokrój wiśnie na ćwiartki.
Krok 6:
Pokrój paprykę w cienkie paski i smaż na oleju roślinnym przez kilka minut, aż będzie miękka. Jeśli masz czas, paprykę można upiec, obrać i pokroić.
Krok 7:
W przypadku jajka w koszulce zagotuj 1 litr wody, dodaj 1 łyżkę octu. Rozbij jajko na mały talerz.
Krok 8:
Wlej jajko do wrzącej wody i gotuj przez 3-4 minuty.
Krok 9:
Do dressingu wymieszaj olej roślinny, ocet balsamiczny, musztardę i syrop klonowy (możesz użyć płynnego miodu) i sól. Pamiętaj, aby spróbować i dostosować do smaku.
Krok 10:
Zbierz sałatkę, połóż wątrobę, pieczoną paprykę na liściach sałaty i wiśni.
Krok 11:
Ułóż jajko w koszulce na wierzchu i polej sałatkę dressingiem. Podawaj na ciepło. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g