Terrina drobiowa z papryką i oliwkami

to danie gotuje się długo, ale wynik jest niesamowity! Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 38 % 9 g
133 kcal
IG: 56 / 44 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 30 min
pokrój cebulę i czosnek tak drobno, jak to możliwe. Wymieszaj wszystkie składniki mielonego mięsa w dużej misce, ugniataj rękami. Nie przesadzaj! Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 4 do 24 godzin.
do nadzienia pokrój paprykę w drobną kostkę, oliwki w plasterki lub kawałki. Posiekaj liście pietruszki. Wymieszaj składniki, dopraw czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 165 C. wyłóż prostokątną foremkę do ciasta o pojemności 2 litrów zachodzącymi na siebie plasterkami boczku, aby zwisały z boków formy.
wypełnij formę połową mieszanki mięsnej, włóż nadzienie, zamknij drugą połową mięsa mielonego. Przykryj powierzchnię plasterkami boczku.
umieść formę na blasze do pieczenia i piecz przez 1-1 ¼ godziny, aż mięso będzie jędrne w dotyku. Około 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj powierzchnię terriny keczupem. Termometr włożony do terriny powinien wskazywać 71 S.
odcedź nadmiar tłuszczu i całkowicie ostudź terrinę. Przykryj folią spożywczą, połóż na niej deskę z ładunkiem. Pozostaw w lodówce na 12 do 48 godzin. Przełóż na półmisek i pokrój w plasterki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Wermut - 120   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy