Terrina drobiowa z papryką i oliwkami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
pokrój cebulę i czosnek tak drobno, jak to możliwe. Wymieszaj wszystkie składniki mielonego mięsa w dużej misce, ugniataj rękami. Nie przesadzaj! Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 4 do 24 godzin.
do nadzienia pokrój paprykę w drobną kostkę, oliwki w plasterki lub kawałki. Posiekaj liście pietruszki. Wymieszaj składniki, dopraw czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 165 C. wyłóż prostokątną foremkę do ciasta o pojemności 2 litrów zachodzącymi na siebie plasterkami boczku, aby zwisały z boków formy.
wypełnij formę połową mieszanki mięsnej, włóż nadzienie, zamknij drugą połową mięsa mielonego. Przykryj powierzchnię plasterkami boczku.
umieść formę na blasze do pieczenia i piecz przez 1-1 ¼ godziny, aż mięso będzie jędrne w dotyku. Około 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj powierzchnię terriny keczupem. Termometr włożony do terriny powinien wskazywać 71 S.
odcedź nadmiar tłuszczu i całkowicie ostudź terrinę. Przykryj folią spożywczą, połóż na niej deskę z ładunkiem. Pozostaw w lodówce na 12 do 48 godzin. Przełóż na półmisek i pokrój w plasterki.
do nadzienia pokrój paprykę w drobną kostkę, oliwki w plasterki lub kawałki. Posiekaj liście pietruszki. Wymieszaj składniki, dopraw czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 165 C. wyłóż prostokątną foremkę do ciasta o pojemności 2 litrów zachodzącymi na siebie plasterkami boczku, aby zwisały z boków formy.
wypełnij formę połową mieszanki mięsnej, włóż nadzienie, zamknij drugą połową mięsa mielonego. Przykryj powierzchnię plasterkami boczku.
umieść formę na blasze do pieczenia i piecz przez 1-1 ¼ godziny, aż mięso będzie jędrne w dotyku. Około 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj powierzchnię terriny keczupem. Termometr włożony do terriny powinien wskazywać 71 S.
odcedź nadmiar tłuszczu i całkowicie ostudź terrinę. Przykryj folią spożywczą, połóż na niej deskę z ładunkiem. Pozostaw w lodówce na 12 do 48 godzin. Przełóż na półmisek i pokrój w plasterki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Wermut - 120 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g