skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso mielone: przełóż mięso przez maszynkę do mięsa i usmaż z drobno posiekaną cebulą, dodaj sól, pieprz. Dusić, aż sok wyparuje. Dodaj szklankę wody z rozcieńczoną w niej łyżką pomidora i przykryj, gotuj na wolnym ogniu, aż wilgoć wyparuje.
Krok 2:
To mięso mielone
Krok 3:
Przesianą mąkę wlać na stół zjeżdżalnią, zrobić wgłębienie w postaci lejka, wprowadzić jajka, posolić. Zagnieść twarde ciasto. Pozostaw na 20 minut, przykryty ręcznikiem. Podziel go na 9 części, zwiń w cienkie arkusze po 1,5 mm. pokrój w kwadraty. Zawsze robię lasagne z mojego ciasta. A wczoraj postanowiłem kupić gotowe arkusze. Takie są... Możesz kupić gotowe arkusze lasagne w sklepie. Nawet jeśli mówi, że nie trzeba ich gotować, gotuję przez 5 minut.
Krok 4:
Ugotuj grzyby, odcedź, posiekaj. Zostaw bulion. Smażyć grzyby w oleju roślinnym.
Krok 5:
Zsmaż mąkę w oleju roślinnym, rozcieńczyć gorącym mlekiem i bulionem grzybowym. Gotuj sos przez 10 minut, aż zgęstnieje. Dodaj grzyby, sól i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 6:
Gotuj ciasto w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem oleju roślinnego (aby arkusze ciasta się nie sklejały) przez 15 minut. Nałóż SOS cienką warstwą na dno formy, wyłóż arkusze lasagne.
Krok 7:
Posmaruj ciasto sosem.
Krok 8:
Włóż farsz z mięsa mielonego. Posyp tartym serem.
Krok 9:
Naprzemiennie kontynuujemy układanie lasagne w tej samej kolejności. Górny arkusz smarujemy pastą pomidorową rozcieńczoną w ciepłej wodzie. Około 2 łyżki. L na 100 g wody. Na wierzch posyp pozostałym startym serem.
Krok 10:
Włóż naszą lasagne do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g