lasagne mięsna z sosem grzybowym

Ta lasagne jest moim daniem koronnym. To jest pyszne!!! Spróbuj przynajmniej raz zrobić lasagne według mojego przepisu, zakochasz się w niej na zawsze. Moi domownicy i goście zawsze jedzą moją lasagne, która pęka za uszami!!!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 34 % 11 g
186 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso mielone: przełóż mięso przez maszynkę do mięsa i usmaż z drobno posiekaną cebulą, dodaj sól, pieprz. Dusić, aż sok wyparuje. Dodaj szklankę wody z rozcieńczoną w niej łyżką pomidora i przykryj, gotuj na wolnym ogniu, aż wilgoć wyparuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    To mięso mielone

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesianą mąkę wlać na stół zjeżdżalnią, zrobić wgłębienie w postaci lejka, wprowadzić jajka, posolić. Zagnieść twarde ciasto. Pozostaw na 20 minut, przykryty ręcznikiem. Podziel go na 9 części, zwiń w cienkie arkusze po 1,5 mm. pokrój w kwadraty. Zawsze robię lasagne z mojego ciasta. A wczoraj postanowiłem kupić gotowe arkusze. Takie są... Możesz kupić gotowe arkusze lasagne w sklepie. Nawet jeśli mówi, że nie trzeba ich gotować, gotuję przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj grzyby, odcedź, posiekaj. Zostaw bulion. Smażyć grzyby w oleju roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zsmaż mąkę w oleju roślinnym, rozcieńczyć gorącym mlekiem i bulionem grzybowym. Gotuj sos przez 10 minut, aż zgęstnieje. Dodaj grzyby, sól i gotuj przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj ciasto w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem oleju roślinnego (aby arkusze ciasta się nie sklejały) przez 15 minut. Nałóż SOS cienką warstwą na dno formy, wyłóż arkusze lasagne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj ciasto sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż farsz z mięsa mielonego. Posyp tartym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naprzemiennie kontynuujemy układanie lasagne w tej samej kolejności. Górny arkusz smarujemy pastą pomidorową rozcieńczoną w ciepłej wodzie. Około 2 łyżki. L na 100 g wody. Na wierzch posyp pozostałym startym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż naszą lasagne do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g

Podobne przepisy