skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie suche składniki, odmierz wymaganą ilość przypraw. Nawiasem mówiąc, przyprawy można wybrać według własnego gustu i wcale nie dodawać soli, ale lubię słodko-słony smak.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj orzechy, nasiona, mąkę migdałową, żurawinę i przyprawy, dodaj płynny miód i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż powstałą mieszaninę na papierze i piecz przez 20 minut. Po rozgrzaniu ostrożnie pokrój na prostokątne kawałki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4:
Schłodzone batony można przygotować na przyszłość, jeśli zawiniesz każdy kawałek w papier do pieczenia i włożysz do lodówki do przechowywania.
mąkę migdałową można uzyskać, biorąc 30 g migdałów i mieląc blenderem na bardzo małe okruchy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal / 100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g