Charlotte z dżemem

kolejna wersja starej, dobrej Charlotte ;). Ta wersja klasycznego ciasta z dodatkiem dżemu, cynamonu i orzechów wydaje mi się znacznie smaczniejsza.
BestsennayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 76 % 51 g
304 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min
1. Ubij jajka i cukier na białą pianę (Zajęło mi to 5 minut, Blender z trzepaczką).
2. Dodaj mąkę (przesianą), dżem, orzechy (możesz) i sodę (gaszoną octem!). Dodaj cynamon według uznania.
ciasto nie jest zbyt grube.
3. Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec przez 30-35 minut na średnim ogniu (niestety mój piec nie ma wskaźnika temperatury).
5. Możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając ciasto wykałaczką / zapałką. Jeśli pozostanie sucha, ciasto jest gotowe!
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy