Charlotte z dżemem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajka i cukier na białą pianę (Zajęło mi to 5 minut, Blender z trzepaczką).
2. Dodaj mąkę (przesianą), dżem, orzechy (możesz) i sodę (gaszoną octem!). Dodaj cynamon według uznania.
ciasto nie jest zbyt grube.
3. Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec przez 30-35 minut na średnim ogniu (niestety mój piec nie ma wskaźnika temperatury).
5. Możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając ciasto wykałaczką / zapałką. Jeśli pozostanie sucha, ciasto jest gotowe!
smacznego.
2. Dodaj mąkę (przesianą), dżem, orzechy (możesz) i sodę (gaszoną octem!). Dodaj cynamon według uznania.
ciasto nie jest zbyt grube.
3. Wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec przez 30-35 minut na średnim ogniu (niestety mój piec nie ma wskaźnika temperatury).
5. Możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając ciasto wykałaczką / zapałką. Jeśli pozostanie sucha, ciasto jest gotowe!
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g