Hey bulldog posiekany befsztyk z zapiekanką ziemniaczaną
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
w przypadku zapiekanki cienko pokrój ziemniaki. Spłucz, aby pozbyć się skrobi. Wysuszyć.
umieść ziemniaki w szerokim naczyniu do pieczenia, polej śmietaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec w 180°C przez 35-40 minut.
W przypadku befsztyków oba rodzaje wołowiny i tłuszczu przepuścić przez maszynę do mięsa. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, 5 min. ostudzić, dodać do mielonego mięsa wraz z musztardą, solą i pieprzem. Ugniataj, stopniowo dodając wodę gazowaną, 20 minut.
uformuj 8 kotletów o średnicy około 9 cm i wysokości 1 cm.
z zapiekanki Wytnij 4 kółka o tej samej średnicy co steki. Włóż steki i zapiekankę do piekarnika na 5 min.
ugotuj jajka w koszulce. Najpierw połóż 1 befsztyk na 4 talerzach – zapiekanka na nim, drugi befsztyk na wierzchu, jajko w koszulce na nim. Podawać z pomidorami i sałatką, doprawioną kremem balsamicznym.
umieść ziemniaki w szerokim naczyniu do pieczenia, polej śmietaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec w 180°C przez 35-40 minut.
W przypadku befsztyków oba rodzaje wołowiny i tłuszczu przepuścić przez maszynę do mięsa. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, 5 min. ostudzić, dodać do mielonego mięsa wraz z musztardą, solą i pieprzem. Ugniataj, stopniowo dodając wodę gazowaną, 20 minut.
uformuj 8 kotletów o średnicy około 9 cm i wysokości 1 cm.
z zapiekanki Wytnij 4 kółka o tej samej średnicy co steki. Włóż steki i zapiekankę do piekarnika na 5 min.
ugotuj jajka w koszulce. Najpierw połóż 1 befsztyk na 4 talerzach – zapiekanka na nim, drugi befsztyk na wierzchu, jajko w koszulce na nim. Podawać z pomidorami i sałatką, doprawioną kremem balsamicznym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g