dżem truskawkowy z kawałkami jagód z agarem agarowym

zachowaj wspaniały smak letnich jagód w zimie! Pyszny i aromatyczny deser instant, który zawsze będzie pożądany na herbatę i nie pozostanie na stole przez długi czas!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 43 g
176 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny dżem truskawkowy z kawałkami jagód, przygotowujemy niezbędne składniki i roślinny substytut żelatyny agar-agar.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed rozpoczęciem przygotowywania dżemu zgodnie z przepisem musisz posortować jeden kilogram truskawek, usunąć łodygi i dobrze umyć jagodę pod bieżącą wodą, a następnie, aby wchłonąć nadmiar wilgoci, połóż jagodę na ręczniku papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój na kawałki średniej wielkości, ale nie zmniejszaj trzeciej części truskawek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż pokrojone truskawki w odpowiednim rondlu z grubym dnem i wlej do niego sześćset gramów cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostałe jagody przekręcamy blenderem i włączając piec na średnim ogniu, kładziemy na nim patelnię z jagodami i mieszając doprowadzamy do wrzenia, w tym procesie dodajemy jedną łyżeczkę masła, ponieważ skutecznie zapobiega tworzeniu się piany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż skręconą jagodę na wspólnej patelni, zmniejsz ogień pieca do małego i gotuj jagodę ciągle mieszając przez kolejne dziesięć minut, po czym wyłączając piec, wyjmij patelnię z pieca i pozwól dżemowi ostygnąć przez piętnaście minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przepisie używamy roślinnej substancji pektynowej, która zastępuje żelatynę, dodajemy dwie łyżeczki agaru agarowego do miski z dwiema łyżkami cukru i mieszamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie wkładamy patelnię z dżemem do pieca, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do niej mieszaninę cukru z agarem-agarem i odpowiednio mieszamy. Dżem z pektyną ma mniejszą zawartość kalorii, a podczas jego przygotowania będzie wymagał znacznie mniejszej ilości cukru. Dżem gotujemy dokładnie dziesięć minut od momentu wrzenia, cały czas dobrze go mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać dżem do słoików na gorąco, wstępnie wysterylizować je w piekarniku i zamknąć odpowiednimi pokrywkami. Przygotowujemy pyszny dżem truskawkowy na zimę, aby później, w chłodne wieczory, cieszyć się cudownymi letnimi aromatami tego wspaniałego deseru.

dżem truskawkowy Instant na zimę zachowuje wspaniały smak letnich jagód! Dżem z mniejszym dodatkiem cukru, dzięki pektynom, jest doskonale przechowywany w zimie. Jego największym plusem jest to, że gotuje się bardzo szybko i okazuje się bardzo smaczny. Smaczniejszy niż dżem truskawkowy może być tylko dżem z kawałkami truskawek!
okazuje się tak piękny, smaczny i pachnący, że po prostu nie można odmówić takiego przysmaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy