skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszny dżem truskawkowy z kawałkami jagód, przygotowujemy niezbędne składniki i roślinny substytut żelatyny agar-agar.
Krok 2:
Przed rozpoczęciem przygotowywania dżemu zgodnie z przepisem musisz posortować jeden kilogram truskawek, usunąć łodygi i dobrze umyć jagodę pod bieżącą wodą, a następnie, aby wchłonąć nadmiar wilgoci, połóż jagodę na ręczniku papierowym.
Krok 3:
Pokrój na kawałki średniej wielkości, ale nie zmniejszaj trzeciej części truskawek.
Krok 4:
Rozłóż pokrojone truskawki w odpowiednim rondlu z grubym dnem i wlej do niego sześćset gramów cukru.
Krok 5:
Pozostałe jagody przekręcamy blenderem i włączając piec na średnim ogniu, kładziemy na nim patelnię z jagodami i mieszając doprowadzamy do wrzenia, w tym procesie dodajemy jedną łyżeczkę masła, ponieważ skutecznie zapobiega tworzeniu się piany.
Krok 6:
Rozłóż skręconą jagodę na wspólnej patelni, zmniejsz ogień pieca do małego i gotuj jagodę ciągle mieszając przez kolejne dziesięć minut, po czym wyłączając piec, wyjmij patelnię z pieca i pozwól dżemowi ostygnąć przez piętnaście minut.
Krok 7:
W przepisie używamy roślinnej substancji pektynowej, która zastępuje żelatynę, dodajemy dwie łyżeczki agaru agarowego do miski z dwiema łyżkami cukru i mieszamy.
Krok 8:
Ponownie wkładamy patelnię z dżemem do pieca, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do niej mieszaninę cukru z agarem-agarem i odpowiednio mieszamy. Dżem z pektyną ma mniejszą zawartość kalorii, a podczas jego przygotowania będzie wymagał znacznie mniejszej ilości cukru. Dżem gotujemy dokładnie dziesięć minut od momentu wrzenia, cały czas dobrze go mieszając.
Krok 9:
Wlać dżem do słoików na gorąco, wstępnie wysterylizować je w piekarniku i zamknąć odpowiednimi pokrywkami. Przygotowujemy pyszny dżem truskawkowy na zimę, aby później, w chłodne wieczory, cieszyć się cudownymi letnimi aromatami tego wspaniałego deseru.
dżem truskawkowy Instant na zimę zachowuje wspaniały smak letnich jagód! Dżem z mniejszym dodatkiem cukru, dzięki pektynom, jest doskonale przechowywany w zimie. Jego największym plusem jest to, że gotuje się bardzo szybko i okazuje się bardzo smaczny. Smaczniejszy niż dżem truskawkowy może być tylko dżem z kawałkami truskawek!
okazuje się tak piękny, smaczny i pachnący, że po prostu nie można odmówić takiego przysmaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g