skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bulion z indyka? Do gotowania możesz użyć dowolnej części indyka, ale najlepiej wziąć część kostną. To rosół gotowany na kości jest bardziej bogaty. Używam części barkowej skrzydła. Jest podobny do podudzia z kurczaka, tylko kilkakrotnie większy. Opłucz wybraną część indyka pod bieżącą wodą. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Do gotowania weź wygodną, głęboką patelnię i włóż do niej obraną cebulę i marchewkę. Cięcie ich nie jest konieczne. Gotują się podczas gotowania. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie do garnka.
Krok 3:
Dodaj indyka.
Krok 4:
Napełnij wszystko wodą, aby mięso było całkowicie pokryte. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Podczas procesu ogrzewania powstanie piana, którą należy usunąć. Nie będziemy jej potrzebować. Po ugotowaniu przykryj garnek pokrywką i zrób mały ogień. Pozostaw bulion do gotowania na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny (w zależności od twardości mięsa).
Krok 5:
10 minut przed końcem gotowania dodaj do garnka trochę soli i przypraw według własnych upodobań. Gotowy bulion należy przecedzić przez drobny sitko lub kilka warstw gazy, łapiąc mięso i warzywa. Dzięki temu bulion stanie się przezroczysty.
Krok 6:
Wlej gotowy bulion do miski i podawaj. Do bulionu można dodać gotowane mięso z indyka i gotowane jajka. Posyp bulion świeżymi ziołami. Smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g