skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny miód pitny ze skondensowanym mlekiem i masłem? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Miód może być stosowany jako płynny lub zagęszczony.
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Wzbogaci się w tlen, a ciasta będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
Klasyczne ciasto z kremem miodowym ugotujemy w łaźni wodnej. Weź mały garnek lub pojemnik ze szkła odpornego na ciepło. Ubij jajka z cukrem trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 4:
Dodaj miód do słodkiej masy jajecznej.
Krok 5:
Rozłóż masło. Pożądane jest, aby nie było zbyt zimno, aby szybciej się stopiło.
Krok 6:
Wlej wodę do większego garnka. Umieść pojemnik z uzyskaną masą na patelni, podczas gdy dno górnego pojemnika nie powinno dotykać wody. Woda w garnku powinna gotować się umiarkowanie.
Krok 7:
Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do gładkości. Miód i olej powinny się całkowicie rozpuścić. Dodaj sodę, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Masa zacznie się lekko pienić. Podgrzej masę jeszcze przez 1 minutę i wyjmij z łaźni wodnej.
Krok 9:
Wlej płynną masę do przestronnej miski, w której wygodnie będzie zagnieść ciasto. Masa musi być bardzo lekko schłodzona. Dodaj przesianą mąkę. Nie wysypuj całej mąki na raz. Może być potrzebny nieco mniej lub więcej w zależności od jego jakości i właściwości. Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami.
Krok 10:
Zagnieść ciasto miodowe. Powinien okazać się miękki, Nietłukący. Ciasto miodowe trochę przykleja się do dłoni, to normalne. Nie musisz próbować tego eliminować, dodając mąkę. Ciasto okaże się strome, a gotowe ciasta będą sztywne.
Krok 11:
Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od żądanej średnicy ciast. Podzieliłam na 9 części. Średnica ciast wynosi 19 cm, a przy większej średnicy liczba ciast będzie mniejsza.
Krok 12:
Rozwałkuj każdą część ciasta na cienką warstwę o grubości około 2 mm.Możesz to zrobić natychmiast na pergaminie.
Krok 13:
Spłaszcz ciasto na talerzu o żądanej średnicy.
Krok 14:
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku 160c przez około 5 minut. Przenieś gotowe ciasto na płaską powierzchnię. Bądź ostrożny, ciasta rumienią się bardzo szybko, ważne jest, aby ich nie wysuszyć. Możesz wyrównać ciasta po upieczeniu. Następnie należy to zrobić natychmiast, ponieważ po schłodzeniu szybko stają się kruche i kruche.
Krok 15:
W ten sposób upiecz wszystkie ciasta. Z jednej części ciasta wycinam ozdoby do ciasta. Weź pod uwagę cechy swojego piekarnika i określ czas i temperaturę, których potrzebujesz.
Krok 16:
Upieczone resztki i kawałki ciasta zmieliłem w blenderze na miękisz. Może służyć do wykańczania ciasta.
Krok 17:
Przygotuj krem.
Krok 18:
Miękkie masło ubić mikserem elektrycznym na puszystą, kremową konsystencję.
Krok 19:
W małych porcjach wmieszaj mleko skondensowane do kremu.
Krok 20:
Przy minimalnej prędkości ubij śmietanę, aż będzie gładka.
Krok 21:
Umieść ciasto na talerzu o odpowiednim rozmiarze. Posmaruj ciasto kremem. Aby talerz pozostał czysty po złożeniu ciasta, możesz położyć pergamin wokół ciasta.
Krok 22:
Układając ciasta jeden na drugim i smarując kremem, złóż całe ciasto.
Krok 23:
Posypałam ciasto kruszonką miodową. Wstaw ciasto do lodówki na 10-12 godzin, aby dobrze się namoczyło. Teraz możesz usunąć pergamin z talerza. Przed podaniem udekoruj ciasto według uznania.
Krok 24:
Dodałem kakao do małej części ciasta i zrobiłem pszczoły z paskami lukru i skrzydłami z płatków migdałów. Resztę ozdób pokryła wielobarwnym szkliwem. Ta opcja jest odpowiednia na przyjęcie dla dzieci. Ciasto można przykryć kruszonką tylko z boków, a na wierzchu udekorować przed podaniem świeżymi jagodami lub miękkimi, jasnymi owocami. Wierzch można przykryć rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową lub posypać kawałkami czekolady.
Krok 25:
Pokrój ciasto miodowe na porcje i podawaj. Smacznego!
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g