skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mięso mielone-wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, indyka. Mam mieszane, wołowina-wieprzowina.
Krok 2:
Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Jeśli masz duże bulwy, pokrój je na małe kawałki. Przykryj ziemniaki zimną wodą i gotuj na małym ogniu. Używaj dobrej, filtrowanej lub butelkowanej wody, smak tłuczonych ziemniaków zależy od jego smaku. Gotuj ziemniaki przez 25 minut, na koniec dodaj sól.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków usmaż mięso mielone. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Umieść cebulę na patelni. Smaż cebulę, mieszając, około 5 minut, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Dodaj mięso mielone na patelnię. Za pomocą łopatki rozbij wszystkie duże grudki, uzyskując jednorodność. Sól i pieprz mięso. Możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy.
Krok 6:
Smaż mięso mielone pod pokrywką na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 7:
Gdy ziemniaki będą gotowe, spuść z nich wodę. Podgrzej mleko, aż będzie gorące i wlej do garnka z ziemniakami. Zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj masło, jeszcze raz dobrze wymieszaj puree.
Krok 8:
Weź naczynie do pieczenia. Połóż pierwszą warstwę smażonego mięsa mielonego.
Krok 9:
Rozłóż warstwę puree na wierzchu.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 11:
Posyp zapiekankę startym serem.
Krok 12:
Piecz zapiekankę w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Ser powinien się stopić i złocić.
nasza ulubiona zapiekanka z puree i mielonego mięsa nabrała pikantnego smaku dzięki skórce sera. bardzo smaczne! Do mięsa mielonego można dodać różne warzywa podczas smażenia-marchewkę, seler, paprykę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g