Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem w piekarniku

kochany od dzieciństwa, z aromatyczną skórką serową! Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem w piekarniku to naprawdę idealne danie. Soczyste mięso mielone, zwiewne, kremowe puree, a na wierzchu dużo roztopionego sera. Kto odmówi kawałka takiego przysmaku? Bardzo wygodna opcja na obfity obiad - zarówno mięso, jak i przystawka w jednym!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 28 % 9 g
211 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mięso mielone-wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, indyka. Mam mieszane, wołowina-wieprzowina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Jeśli masz duże bulwy, pokrój je na małe kawałki. Przykryj ziemniaki zimną wodą i gotuj na małym ogniu. Używaj dobrej, filtrowanej lub butelkowanej wody, smak tłuczonych ziemniaków zależy od jego smaku. Gotuj ziemniaki przez 25 minut, na koniec dodaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków usmaż mięso mielone. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Umieść cebulę na patelni. Smaż cebulę, mieszając, około 5 minut, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mięso mielone na patelnię. Za pomocą łopatki rozbij wszystkie duże grudki, uzyskując jednorodność. Sól i pieprz mięso. Możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż mięso mielone pod pokrywką na małym ogniu przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, spuść z nich wodę. Podgrzej mleko, aż będzie gorące i wlej do garnka z ziemniakami. Zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj masło, jeszcze raz dobrze wymieszaj puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź naczynie do pieczenia. Połóż pierwszą warstwę smażonego mięsa mielonego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż warstwę puree na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp zapiekankę startym serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz zapiekankę w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Ser powinien się stopić i złocić.

nasza ulubiona zapiekanka z puree i mielonego mięsa nabrała pikantnego smaku dzięki skórce sera. bardzo smaczne! Do mięsa mielonego można dodać różne warzywa podczas smażenia-marchewkę, seler, paprykę.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy