skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania shanezhek z ziemniakami
Krok 2:
Produkty do przygotowania ciasta: mąka, jajko, kefir, cukier, drożdże
Krok 3:
Ciepły kefir mieszamy z jajkiem, cukrem i drożdżami, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto
Krok 4:
Przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu
Krok 5:
Produkty do napełniania
Krok 6:
Obierz ziemniaki, sól, gotuj, a następnie dodaj masło do pokruszonych ziemniaków (w razie potrzeby możesz użyć śmietany lub mleka), dodaj smażoną cebulę.
Krok 7:
Podziel ciasto na 10 kulek
Krok 8:
Rozwałkuj tortille
Krok 9:
Rozłóż tłuczone ziemniaki i posmaruj kwaśną śmietaną (możesz jajko, również pyszne, okazuje się rumianą skórką)
Krok 10:
podstawa dobrych shanezhek to nie tylko pyszne nadzienie, ale także odpowiednio przygotowane ciasto. Do tego przepisu będziemy musieli wymieszać przesianą mąkę z drożdżami, jajkiem, cukrem i rozgrzanym kefirem. Wymieszaj w jedną masę i pozostaw do wyrośnięcia, zgodnie ze wszystkimi zasadami – w cieple, przykrywając pojemnik ręcznikiem z ciastem.
wypełnienie jest łatwe-proste. Ugotuj ziemniaki i zamień je w puree, mieszając z kawałkami smażonej cebuli. Dodajemy do nich sól i przyprawy, które chcemy. Całkowicie wymieszaj i przygotuj się do użycia nadzienia zgodnie z przeznaczeniem.
uformuj dokładnie dziesięć kulek z podniesionego ciasta. Rozwałkuj kulki w naleśniki. Rozłóż puree z cebulą na środku. Kładziemy shanezhki na papierze do pieczenia nasmarowanym olejem i pozostawiamy na piętnaście minut. Na wierzchu posmaruj smakołyki kwaśną śmietaną i piecz przez 20 minut w temperaturze około 150 stopni. Naszym celem jest sprawdzenie, czy shanezhki są przygotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g