shanezhki z ziemniakami

bardzo smaczna przekąska ziemniaczana jest szczególnie dobra na herbatę! Shanezhki z ziemniakami są szczególnie smaczne, jeśli są podawane z herbatą.
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 81 % 22 g
117 kcal
IG: 68 / 0 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania shanezhek z ziemniakami

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Produkty do przygotowania ciasta: mąka, jajko, kefir, cukier, drożdże

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciepły kefir mieszamy z jajkiem, cukrem i drożdżami, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Produkty do napełniania

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki, sól, gotuj, a następnie dodaj masło do pokruszonych ziemniaków (w razie potrzeby możesz użyć śmietany lub mleka), dodaj smażoną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 10 kulek

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj tortille

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż tłuczone ziemniaki i posmaruj kwaśną śmietaną (możesz jajko, również pyszne, okazuje się rumianą skórką)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

podstawa dobrych shanezhek to nie tylko pyszne nadzienie, ale także odpowiednio przygotowane ciasto. Do tego przepisu będziemy musieli wymieszać przesianą mąkę z drożdżami, jajkiem, cukrem i rozgrzanym kefirem. Wymieszaj w jedną masę i pozostaw do wyrośnięcia, zgodnie ze wszystkimi zasadami – w cieple, przykrywając pojemnik ręcznikiem z ciastem.

wypełnienie jest łatwe-proste. Ugotuj ziemniaki i zamień je w puree, mieszając z kawałkami smażonej cebuli. Dodajemy do nich sól i przyprawy, które chcemy. Całkowicie wymieszaj i przygotuj się do użycia nadzienia zgodnie z przeznaczeniem.

uformuj dokładnie dziesięć kulek z podniesionego ciasta. Rozwałkuj kulki w naleśniki. Rozłóż puree z cebulą na środku. Kładziemy shanezhki na papierze do pieczenia nasmarowanym olejem i pozostawiamy na piętnaście minut. Na wierzchu posmaruj smakołyki kwaśną śmietaną i piecz przez 20 minut w temperaturze około 150 stopni. Naszym celem jest sprawdzenie, czy shanezhki są przygotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy