skład / składniki
metoda gotowania
delikatny filet posyp solą i pieprzem, wcierając go w mięso. Obierz kilka ząbków czosnku i lekko je dociśnij, aby uwolnić trochę soku. Podpalamy patelnię, wylewamy oliwę z oliwek na powierzchnię, a przede wszystkim kładziemy ząbki czosnku.
dajemy patelni około minuty na rozgrzanie, a nawet wtedy przenosimy pierś z indyka. Do smażenia mięsa wystarczą 4 minuty, po dwie z każdej strony. Usmażone kawałki układamy na foremce do pieczenia w piekarniku.
pokrój pigwę oczyszczoną z pestek na płaty. Usuwamy czosnek z patelni, zastępując go kawałkami pigwy. Smażyć tyle samo, co indyka. Monitorujemy tworzenie błyszczącej skórki na owocach. D
Wrzuć miód i masło do pigwy. Gdy tylko miód szybko straci gęstość po podgrzaniu, wyjmij patelnię z pieca. Dodajemy pigwę zwiniętą w miód i olej do filetów w naczyniu do pieczenia. Całość podlewamy białym winem i posypujemy pachnącymi przyprawami.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Indyk z pigwy powinien wytrzymać w środku prawie godzinę. Nie osłabiaj czujności i okresowo oceniaj gotowość na oko, a także polegaj na szpikulcu. To, jak przedstawić go na stole, zależy od kucharza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g