indyk z pigwą

nigdy nie wiesz, jak gotować indyka? Przeczytaj przepis-na pewno się uda! Indyk z pigwą to danie, które nie pozostawi cię obojętnym, mój mąż go uwielbia.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 33 % 11 g
193 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

delikatny filet posyp solą i pieprzem, wcierając go w mięso. Obierz kilka ząbków czosnku i lekko je dociśnij, aby uwolnić trochę soku. Podpalamy patelnię, wylewamy oliwę z oliwek na powierzchnię, a przede wszystkim kładziemy ząbki czosnku.

dajemy patelni około minuty na rozgrzanie, a nawet wtedy przenosimy pierś z indyka. Do smażenia mięsa wystarczą 4 minuty, po dwie z każdej strony. Usmażone kawałki układamy na foremce do pieczenia w piekarniku.

pokrój pigwę oczyszczoną z pestek na płaty. Usuwamy czosnek z patelni, zastępując go kawałkami pigwy. Smażyć tyle samo, co indyka. Monitorujemy tworzenie błyszczącej skórki na owocach. D

Wrzuć miód i masło do pigwy. Gdy tylko miód szybko straci gęstość po podgrzaniu, wyjmij patelnię z pieca. Dodajemy pigwę zwiniętą w miód i olej do filetów w naczyniu do pieczenia. Całość podlewamy białym winem i posypujemy pachnącymi przyprawami.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Indyk z pigwy powinien wytrzymać w środku prawie godzinę. Nie osłabiaj czujności i okresowo oceniaj gotowość na oko, a także polegaj na szpikulcu. To, jak przedstawić go na stole, zależy od kucharza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy