skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru.
jajka ubić widelcem z solą, kardamonem i cukrem.
wlej mleko z rozpuszczonymi drożdżami i roztopionym masłem. Wszystko wymieszać.
dodaj 500 g mąki. Wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Będzie trochę lepki.
przykryj ciasto serwetką i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny. Ciasto powinno się podwoić. Będzie dobrze pozostawać w tyle za rękami.
jagody lekko zetrzyj z cukrem. Dodaj sok i połowę skórki pomarańczowej. Wymieszać.
rozciągnij całe ciasto kawałkiem rękami w prostokąt tak cienki, jak to możliwe.
ułóż przygotowane jagody, Złóż ciasto kopertą, pokrój na pół i ponownie złóż.
podziel ciasto na osiem części. Przekręć każdą część, aby nadzienie rozprowadziło się po całym cieście.
połóż kawałki masła i cukier na blasze do pieczenia.
ułóż kawałki ciasta na blasze do pieczenia. Posyp ciasto pozostałą skórką pomarańczową i brązowym cukrem.
piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Odwróć gotowe ciasto na półmisek, aby karmel, który powstał podczas pieczenia z cukrem i masłem, znalazł się na wierzchu ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal / 100g