ciasto jagodowe wg przepisu Jamiego Olivera

niesamowicie pyszne ciasto z jagodami i skórką pomarańczową! Smakowity. Niezwykły. Przepis na szwedzkie ciasto widziałem w telewizji. Podobał mi się. Jedyna Uwaga. Lepiej jest mieszać nadzienie z ciastem w jakimś pojemniku, aby nie poplamić wszystkiego wokół.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 80 % 39 g
216 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.

drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru.
jajka ubić widelcem z solą, kardamonem i cukrem.
wlej mleko z rozpuszczonymi drożdżami i roztopionym masłem. Wszystko wymieszać.
dodaj 500 g mąki. Wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Będzie trochę lepki.
przykryj ciasto serwetką i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny. Ciasto powinno się podwoić. Będzie dobrze pozostawać w tyle za rękami.
jagody lekko zetrzyj z cukrem. Dodaj sok i połowę skórki pomarańczowej. Wymieszać.
rozciągnij całe ciasto kawałkiem rękami w prostokąt tak cienki, jak to możliwe.
ułóż przygotowane jagody, Złóż ciasto kopertą, pokrój na pół i ponownie złóż.
podziel ciasto na osiem części. Przekręć każdą część, aby nadzienie rozprowadziło się po całym cieście.
połóż kawałki masła i cukier na blasze do pieczenia.
ułóż kawałki ciasta na blasze do pieczenia. Posyp ciasto pozostałą skórką pomarańczową i brązowym cukrem.
piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Odwróć gotowe ciasto na półmisek, aby karmel, który powstał podczas pieczenia z cukrem i masłem, znalazł się na wierzchu ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal / 100g

Podobne przepisy