Puff tubes z kremem białkowym

takie ciasta przypadną do gustu wszystkim!!! Wszyscy pamiętają takie pyszne ciasta francuskie. W czasach sowieckich byli w każdej cukierni. Ale gotowanie ich w domu wcale nie jest trudne. I to zrobić, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 65 % 41 g
338 kcal
IG: 0 / 53 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować tuby, przygotuj niezbędne składniki. Ciasto francuskie można stosować samodzielnie lub w sklepie. Jeśli jest zamrożony, rozmrozić go w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Również do formowania rur potrzebne będą metalowe stożki do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj trochę ciasto francuskie i pokrój w paski o szerokości 2-2,5 centymetra. Jedna płyta 250 gramów ciasta wystarcza na 10 rurek. Owiń każdy pasek ciasta wokół stożka, zaczynając od szerokiej części. W razie potrzeby lekko rozciągnij ciasto. Zawiń ciasto tak, aby lekko się zachodziło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż gotowe rurki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Pożądane jest, aby końce rurek były zamknięte ciastem, aby później krem nie wychodził z tyłu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj rurki żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Mniej więcej. Skoncentruj się na piekarniku i obserwuj ich kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe tuby staną się apetycznym różowym kolorem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij metalowe stożki z rurek i pozostaw je do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy rurki stygną, przygotuj krem. Aby to zrobić, wlej wodę do małej chochli i dodaj wymaganą ilość cukru. Podpal i zagotuj wszystko. Dodaj szczyptę kwasu cytrynowego do gotowanego syropu i kontynuuj gotowanie do 120 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, wlej kroplę syropu cukrowego do zimnej wody. Jeśli możesz zwinąć kulkę z tej kropli, Syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj więcej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść białko jaja w misce do ubijania i ubijaj z maksymalną prędkością, aż będzie puszysta, stabilna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie gotowy syrop, cienkim strumieniem, wlać do białek jaj, nie przerywając ubijania. Kontynuuj ubijanie śmietany przez kolejne 4-5 minut. W tym czasie stanie się bujny, lśniący i stabilny. Krem jest gotowy do użycia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij tubki kremem za pomocą worka do szprycowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tubki z kremem białkowym są gotowe. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy