skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować tuby, przygotuj niezbędne składniki. Ciasto francuskie można stosować samodzielnie lub w sklepie. Jeśli jest zamrożony, rozmrozić go w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Również do formowania rur potrzebne będą metalowe stożki do pieczenia.
Krok 3:
Rozwałkuj trochę ciasto francuskie i pokrój w paski o szerokości 2-2,5 centymetra. Jedna płyta 250 gramów ciasta wystarcza na 10 rurek. Owiń każdy pasek ciasta wokół stożka, zaczynając od szerokiej części. W razie potrzeby lekko rozciągnij ciasto. Zawiń ciasto tak, aby lekko się zachodziło.
Krok 4:
Ułóż gotowe rurki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Pożądane jest, aby końce rurek były zamknięte ciastem, aby później krem nie wychodził z tyłu.
Krok 5:
Posmaruj rurki żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Mniej więcej. Skoncentruj się na piekarniku i obserwuj ich kolor.
Krok 6:
Gotowe tuby staną się apetycznym różowym kolorem.
Krok 7:
Wyjmij metalowe stożki z rurek i pozostaw je do ostygnięcia.
Krok 8:
Podczas gdy rurki stygną, przygotuj krem. Aby to zrobić, wlej wodę do małej chochli i dodaj wymaganą ilość cukru. Podpal i zagotuj wszystko. Dodaj szczyptę kwasu cytrynowego do gotowanego syropu i kontynuuj gotowanie do 120 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, wlej kroplę syropu cukrowego do zimnej wody. Jeśli możesz zwinąć kulkę z tej kropli, Syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj więcej.
Krok 9:
Umieść białko jaja w misce do ubijania i ubijaj z maksymalną prędkością, aż będzie puszysta, stabilna.
Krok 10:
Następnie gotowy syrop, cienkim strumieniem, wlać do białek jaj, nie przerywając ubijania. Kontynuuj ubijanie śmietany przez kolejne 4-5 minut. W tym czasie stanie się bujny, lśniący i stabilny. Krem jest gotowy do użycia.
Krok 11:
Napełnij tubki kremem za pomocą worka do szprycowania.
Krok 12:
Tubki z kremem białkowym są gotowe. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g