skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować ucho z głowy i ogona różowego łososia? Przygotuj wskazane składniki. Mam wagę głowy i ogona ryby nieco ponad kilogram. Wybierz ryż, który chcesz, mój jest na parze. W razie potrzeby rozmrozić rybę z wyprzedzeniem. Umyj i osusz warzywa i zioła.
Krok 2:
Opłucz głowę i ogon ryby pod bieżącą wodą, włóż do rondla i zalej zimną wodą. Umieść garnek rybny na średnim ogniu i zagotuj. Na powierzchni bulionu pojawi się piana, ostrożnie usuń ją łyżką cedzakową lub łyżką.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę, opłucz i posiekaj. Pokrój cebulę nożem w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce (lub drobno posiekaj). Gdy tylko bulion się zagotuje, a pojawiająca się piana zostanie usunięta, dodaj posiekaną marchewkę i cebulę do zupy. Kontynuuj gotowanie zupy na średnim ogniu.
Krok 4:
Obierz ziemniaki, opłucz pod bieżącą wodą. Arbitralnie pokrój ziemniaki: kwadraty, kostki, kółka. Dodaj ziemniaki do ucha.
Krok 5:
Ryż opłucz w kilku wodach i dodaj do zupy. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu. Dodaj do niego sól, pieprz, liść laurowy. Wybierając ryż, który zostanie dodany do ucha, weź pod uwagę czas gotowania. Jeśli ryż nie jest gotowany na parze, jeśli gotuje się dłużej niż zwykle, dodaj go do zupy przed ziemniakami.
Krok 6:
Gdy zupa będzie prawie gotowa, dodaj do niej trochę posiekanego świeżego koperku. Spróbuj zupy na sól i pieprz. Wyjmij gotowe ucho z pieca i odstaw na kilka minut pod zakopaną pokrywką.
Krok 7:
Ucho z głowy różowego łososia podawaj na gorąco, dodając do każdego talerza posiekane świeże warzywa koperkowe. W sezonie letnim taka zupa będzie przydatna i schłodzona!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
bardzo proste ucho budżetowe. Lekka zupa z dodatkiem warzyw i ryżu dla sytości spodoba się wszystkim członkom rodziny, nawet dzieciom. Ucho jest pachnące, o bogatym smaku. Taka zupa jest przygotowywana bardzo szybko i prosto, co jest kolejną jej zaletą. Nawet niedoświadczone gospodynie domowe poradzą sobie z tym przepisem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g