syrop miętowy w domu

Oryginalny, pachnący, piękny, pyszny! Syrop miętowy w domu jest bardzo prosty do przygotowania, zwłaszcza jeśli masz własny domek. Taki syrop można dodawać do deserów, wypieków, a nawet sosów, podczas długich zimowych wieczorów w gorącej herbacie lub w wodzie gazowanej w upale.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 52 g
215 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować syrop miętowy w domu? Przygotuj jedzenie. Wskazane jest, aby wziąć świeżo zebraną miętę i przy suchej pogodzie. Każda mięta nadaje się do syropu, ale odmiany mentolu dają najsilniejszy aromat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel liście mięty od łodyg, łodygi są zbyt szorstkie, nie będą potrzebne. Umyj liście, pozwól wodzie spłynąć i osusz na ręczniku papierowym w jednej warstwie. Nadmiar wody sprawi, że syrop będzie bardziej płynny niż to konieczne. Bardzo wygodne będzie użycie specjalnej suszarki do zieleni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż liście w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej granulowany cukier do rondla z liśćmi mięty. Możesz wziąć cukier nie tylko zwykły biały, ale także trzcinowy lub brązowy. Dwa ostatnie nadadzą syropowi żółtawy kolor i subtelną karmelową nutę. Ale wszystko zależy od Twojego gustu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do rondla z cukrem i miętą. Weź wodę oczyszczoną przez filtr lub kupioną w sklepie. Pozwoli to bardziej otworzyć aromat mięty, ponieważ woda jest bardziej miękka. Umieść na średnim ogniu i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy masa się zagotuje, dodaj kwas cytrynowy. To nie tylko poprawi smak, ale także zapobiegnie krystalizacji syropu. Zamiast kwasu cytrynowego możesz dodać sok z cytryny, ale pamiętaj, że może to nieco przerwać smak mentolu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dodaniu kwasu cytrynowego zmniejsz ogień do minimum i gotuj syrop przez 4 do 5 minut na wolnym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij patelnię z syropem miętowym z ognia i przecedź przez drobne sito. Wlać do czystych, suchych słoików i zamknąć czystymi pokrywkami. Po ostygnięciu umieść w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli chcesz, aby kolor syropu był zielony, dodaj trochę zielonego barwnika spożywczego. Oczywiście nie jest to zbyt przydatne, ale wygląda całkiem naturalnie i pięknie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taki syrop, jeśli jest lekko rozcieńczony, może być użyty jako impregnat do biszkoptu. Dodaj go do przygotowanej herbaty, przygotuj koktajle na bazie syropu lub Dodaj do deserów. Smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy