Bułka Akordeonowa
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
do testu. Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól, wlej ciepłe mleko, ubij jajko. Zagnieść ciasto, które nie jest lepkie (może trochę przykleić się do rąk).
możesz zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba.
włóż ciasto do głębokiego naczynia pokrytego olejem, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Objętość ciasta powinna znacznie wzrosnąć.
następnie podziel go na kilka części (podzieliłem na 2 części), rozwałkuj cienko.
formujemy bułeczki z nadzieniem cynamonowym.
posmaruj stopionym masłem.
posyp cukrem cynamonowym (do smaku).
pokrój ciasto wzdłuż na kilka pasków.
układamy Paski Jeden na drugim.
po przecięciu w poprzek. Jeśli otrzymasz nierówne części, to jeszcze lepiej, doda więcej uroku bułkom Akordeonowym.
nasmaruj prostokątny kształt olejem, włóż do niego kawałki ciasta. Nie naciskaj ich, potrzebujemy miejsca na korektę.
robimy to samo z nadzieniem cytrynowym.
posmaruj warstwę ciasta roztopionym masłem, posyp cukrem i skórką z cytryny.
pokrój kwadraty i ułóż obok bułek cynamonowych.
przykryj folią i ponownie umieść w ciepłym miejscu do podnoszenia (45-60 minut).
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
wschodzące bułeczki posmarować masłem, posypać cukrem.
wlej połowę cytryny niewielką ilością soku z cytryny i posyp cynamonem. Wkładamy do piekarnika na złoty kolor(20-30 minut).
gotowe bułeczki akordeonowe schładzamy w formie, wyjmujemy, podajemy.
możesz zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba.
włóż ciasto do głębokiego naczynia pokrytego olejem, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Objętość ciasta powinna znacznie wzrosnąć.
następnie podziel go na kilka części (podzieliłem na 2 części), rozwałkuj cienko.
formujemy bułeczki z nadzieniem cynamonowym.
posmaruj stopionym masłem.
posyp cukrem cynamonowym (do smaku).
pokrój ciasto wzdłuż na kilka pasków.
układamy Paski Jeden na drugim.
po przecięciu w poprzek. Jeśli otrzymasz nierówne części, to jeszcze lepiej, doda więcej uroku bułkom Akordeonowym.
nasmaruj prostokątny kształt olejem, włóż do niego kawałki ciasta. Nie naciskaj ich, potrzebujemy miejsca na korektę.
robimy to samo z nadzieniem cytrynowym.
posmaruj warstwę ciasta roztopionym masłem, posyp cukrem i skórką z cytryny.
pokrój kwadraty i ułóż obok bułek cynamonowych.
przykryj folią i ponownie umieść w ciepłym miejscu do podnoszenia (45-60 minut).
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
wschodzące bułeczki posmarować masłem, posypać cukrem.
wlej połowę cytryny niewielką ilością soku z cytryny i posyp cynamonem. Wkładamy do piekarnika na złoty kolor(20-30 minut).
gotowe bułeczki akordeonowe schładzamy w formie, wyjmujemy, podajemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g