Kok Akordeon

Kok-niespodzianka! Cytrynowy aromat i smak! Niezwykły.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 70 % 42 g
286 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
do testu. Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól, wlej ciepłe mleko, ubij jajko. Zagnieść ciasto, które nie jest lepkie (może trochę przykleić się do rąk).

możesz zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba.

włóż ciasto do głębokiego naczynia pokrytego olejem, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Objętość ciasta powinna znacznie wzrosnąć.

następnie podziel go na kilka części (podzieliłem na 2 części), rozwałkuj cienko.

formujemy bułeczki z nadzieniem cynamonowym.

posmaruj stopionym masłem.

posyp cukrem cynamonowym (do smaku).

pokrój ciasto wzdłuż na kilka pasków.

układamy Paski Jeden na drugim.

po przecięciu w poprzek. Jeśli otrzymasz nierówne części, to jeszcze lepiej, doda więcej uroku bułkom Akordeonowym.

nasmaruj prostokątny kształt olejem, włóż do niego kawałki ciasta. Nie naciskaj ich, potrzebujemy miejsca na korektę.

robimy to samo z nadzieniem cytrynowym.

posmaruj warstwę ciasta roztopionym masłem, posyp cukrem i skórką z cytryny.

pokrój kwadraty i ułóż obok bułek cynamonowych.

przykryj folią i ponownie umieść w ciepłym miejscu do podnoszenia (45-60 minut).

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

wschodzące bułeczki posmarować masłem, posypać cukrem.
wlej połowę cytryny niewielką ilością soku z cytryny i posyp cynamonem. Wkładamy do piekarnika na złoty kolor(20-30 minut).

gotowe bułeczki akordeonowe schładzamy w formie, wyjmujemy, podajemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy