skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukierki parvard w domu? Przygotuj jedzenie. Zamiast soku z cytryny możesz wziąć kroplę kwasu cytrynowego lub octu, ale z cytryną okaże się bardziej naturalny.
Krok 2:
Przygotuj naczynia przed rozpoczęciem gotowania. Syrop będzie gotowany pod twoją kontrolą, więc najlepiej, aby wszystko było gotowe z wyprzedzeniem. Wziąłem miskę, ale radzę wziąć coś z szerszym dnem, jak płaski sąd, aby syrop ostygł szybciej. Nasmaruj spód i boki naczynia olejem roślinnym. Należy pamiętać, że syrop jest bardzo gorący, naczynia muszą wytrzymać wysoką temperaturę.
Krok 3:
Aby syrop szybciej ostygł, potrzebujesz miski z lodowatą wodą. Wlej zimną wodę i wrzuć do niej kawałki lodu. Miska powinna być większa niż naczynie do syropu, weź to pod uwagę.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem wymieszaj cukier i wodę, dodaj sok z cytryny.
Krok 5:
Umieść patelnię na kuchence, włącz średnie ciepło.
Krok 6:
Zagotuj syrop, od czasu do czasu mieszając, aby rozpuścić cukier. Zmniejsz ogień i gotuj syrop bez dotykania go. Celem jest gotowanie syropu prawie dwukrotnie. Zajmie to około 20-30 minut.
Krok 7:
Pod koniec czasu zacznij sprawdzać, czy syrop jest gotowy. Aby to zrobić, upuść gorący syrop na spodek. Poczekaj chwilę, aż kropla ostygnie. W gotowym syropie kropla nie rozprzestrzenia się, a palcami można łatwo uformować z niej piłkę. Możesz również określić gotowość według koloru-syrop nabierze pięknego karmelowego odcienia.
Krok 8:
Umieść formę na syrop na misce z wodą. Wlej do niego gorący syrop. Poczekaj chwilę, kilka minut. I szpatułką, jakby zwinąć brzegi syropu do środka. Wcześniej lepiej jest również nasmarować szpatułkę olejem. Zwinąć masę, aż połączy się w grudkę.
Krok 9:
Wlej mąkę na deskę. Włóż powstałą grudkę syropu do mąki. Zwiń go ze wszystkich stron. I rozpocznij proces ciągnięcia.
Krok 10:
Rozciągnij ciepłą masę w długą nić, a następnie złóż ją i wyciągnij ponownie. Stopniowo zacznie się ochładzać, stanie się twardszy i nabierze pięknego perłowego odcienia.
Krok 11:
Gdy karmel będzie wystarczająco twardy, uformuj go w kiełbasę. Nożem pokrój go na małe kawałki. Dokładnie zwiń kawałki w mące i pozostaw je na godzinę.
Krok 12:
W tym czasie kawałki w końcu stwardnieją. Za pomocą sita usuń nadmiar mąki. Cukierki są gotowe! Smacznego!
bardzo zabawny proces! I wcale nie skomplikowane. Cukierki okazały się smaczne, o cytrynowym aromacie. Smak mąki w ogóle nie był odczuwalny.
popełniłem szereg błędów.
W końcu prawie ugotowałem syrop, w wyniku czego cukierki były trochę lepkie. Nie spiesz się, upuść spodek, poczekaj, aż całkowicie ostygnie i spróbuj uformować z niego piłkę. Gotowy syrop nie będzie się kleił.
syrop chłodzący nie musi od razu zaczynać zwijania, niech trochę stwardnieje. Zacząłem to robić, gdy był jeszcze płynny, a część syropu przykleiła się do miski.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g