skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z jajkiem, serem, kukurydzą i ogórkiem? Przygotuj niezbędne produkty. Umieść kukurydzę na sicie, aby uwolnić ją od płynu. Oliwki można zastąpić oliwkami. Papryka może być żółta lub w dwóch kolorach.
Krok 2:
Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Napełnij je wodą, zagotuj. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez 7 do 8 minut od wrzenia. Spuść wodę. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły. Skorupka jaja lepiej oczyści się z kontrastu temperaturowego. Schłodzone jajka obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj paprykę, osusz. Pokrój pieprz, usuń łodygę i nasiona. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Wyjmij oliwki ze słoika, połóż na talerzu, aby nadmiar płynu był szklany. Pokrój każdą oliwkę losowo na 3-4 kawałki w zależności od ich wielkości.
Krok 5:
Umyj ogórek, osusz. Pokrój ogórek w drobną kostkę. W razie potrzeby skórę można odciąć.
Krok 6:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 7:
Sałatkę można układać warstwami w pierścieniu (średnica 14-16 cm) lub po prostu wymieszać wszystkie przygotowane składniki w salaterce. Połóż kukurydzę pierwszą warstwą,spłaszcz, zalej majonezem.
Krok 8:
Następnie ułóż jajka na twardo. Spłaszcz i dociśnij warstwę łyżką, posmaruj majonezem.
Krok 9:
Rozłóż oliwki (lub oliwki), dociśnij, posmaruj majonezem.
Krok 10:
Następna warstwa to posiekany ogórek, a także majonez.
Krok 11:
Połóż paprykę, polej majonezem.
Krok 12:
Zakończ sałatkę startym serem. Sałatkę można podawać natychmiast lub lekko schłodzić. Zdejmij pierścień do serwowania przed podaniem.
Krok 13:
Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g