skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Na litr wody proponuję użyć 1 łyżki soli i pół łyżeczki cukru. Z otrzymanej ilości w przepisie marynowałem dwa kurczaki o wadze 1200 gramów każdy. Tak więc obierz czosnek i spłucz pod bieżącą wodą wraz z liściem laurowym i tymiankiem. Zamiast świeżego tymianku można użyć pietruszki, bazylii lub suszonych aromatycznych ziół.
Krok 2:
Wlej czystą wodę do rondla, dodaj sól i cukier, umieść na dużym ogniu i zagotuj.
Krok 3:
W tym czasie pokrój ząbki czosnku wzdłuż na 4 lub 6 części.
Krok 4:
Do wrzącej wody dodaj ziarna pieprzu, kilka kawałków suchych goździków, liść laurowy, czosnek i tymianek. Miałem suche jagody jałowca, dodałem je również do marynaty.
Krok 5:
Zmniejsz ogień pod patelnią do umiarkowanego i gotuj marynatę przez trzy do pięciu minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź pachnącą solankę do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Wyślij tusze z kurczaka oczyszczone i umyte pod bieżącą wodą do głębokiego kubka lub rondla, zalej je marynatą. Ustaw ucisk na górze, aby kurczak był całkowicie zanurzony w solance. Wyślij mięso drobiowe do marynowania w lodówce na dzień lub dwa(Zwykle wytrzymuję dwa dni).
Krok 7:
Przed wędzeniem kurczaków usuń je z marynaty i wysusz najlepiej przez jakiś czas w przeciągu (suszę przez co najmniej trzy do czterech godzin). Następnie wyślij kurczaki do wędzarni i trzymaj je tam, aż będą gotowe w temperaturze 100-110 stopni (trzymam niecięte całe tusze przez półtorej do dwóch godzin).
Krok 8:
Do marynaty według osobistych preferencji możesz dodać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i przyprawy do smaku. Dobrze nadają się tutaj przyprawy do kurczaka, chmielu-suneli i innych.. Możesz również użyć nieco więcej soli do smaku niż podano w przepisie.
marynata w tym przypadku nie jest zbyt słona, dlatego tusze kurczaków nie muszą być moczone w czystej wodzie przed paleniem. Jeśli chcesz uzyskać gotowe mięso nieco bardziej solone, zwiększ ilość soli 2 lub 2,5 razy. Ponadto, jeśli marynujesz domowe (nie sklepowe) kurczaki, wówczas solanka musi być początkowo słona, dodając 4-5 łyżek na 2 litry wody.l sól.
kurczak wychodzi soczysty, aromatyczny i niesamowicie pyszny!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g