Piękne ciasto czekoladowe z toffi

goście pokochają! Prosty przepis na niesamowicie pyszne ciasto!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 62 % 39 g
370 kcal
IG: 5 / 10 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 25 min

bardzo smaczne i piękne ciasto czekoladowe z toffi próbowałem na przyjęciu urodzinowym u przyjaciela. Z przyjemnością podzieliła się ze mną kulinarnym przepisem na ten słodki posiłek. Przygotowanie ciasta zajmuje dużo czasu, ale widząc wynik, natychmiast zapominasz o trudnościach. Suszone owoce moczymy w 45 ml rumu przez kilka godzin, mieszając je okresowo. W tym czasie przygotowujemy ciasto: mąkę pszenną mieszamy z kawałkami zimnego masła(150 g) za pomocą blendera, dodając 50 g. kryształ. Następnie do ciasta dodajemy żółtka i 30 ml rumu, mieszając łyżką i szybko zbieramy ciasto w bryłę. Może być niejednorodny, najważniejsze jest, aby zebrać się w kulkę, owinąć folią i wysłać do lodówki na godzinę. Po upływie czasu rozwałkuj zimne ciasto bezpośrednio na folii do 0,5 cm Torla i odwróć do formy do ciasta. Rozprowadzamy ciasto w formie, odcinając nadmiar krawędzi i wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie pieczemy podstawę ciasta (wcześniej nakłuwając widelcem w kilku miejscach) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. A podczas pieczenia ciasta przygotowujemy toffi: rozpuść 40 g masła z brązowym cukrem, następnie dodaj śmietanę(200 ml) i gotuj na dużym ogniu, aż zgęstnieje około 10 minut. Schłodzić toffi i włożyć do niego suszone owoce i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj i wlej, równomiernie rozprowadzając, do upieczonej formy. Następnie czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy pozostałą gorącą śmietaną, rumem, a następnie mieszamy, aż powstanie gładka błyszcząca masa. Wlej masę czekoladową na ciasto i wyjmij do ostygnięcia. Z białek i 120 gramów cukru robimy krem białkowy i dekorujemy wierzch ciasta. Piękne ciasto czekoladowe z toffi jest gotowe, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kumkwat - 71   kcal/100g

Podobne przepisy