skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj podane składniki, aby przygotować zapiekankę z makaronem. Możesz wziąć dowolny makaron do tego przepisu (dotyczy to składu makaronu i ich kształtu), ale lepiej jest wziąć makaron z pszenicy durum. Jajka co, mleko 3,2 % tłuszczu, ale to nie jest ważne, możesz wziąć trzy małe jajka i mleko o mniejszej zawartości tłuszczu. Sól i inne przyprawy do smaku. Przygotuj naczynia nadające się do użytku w piekarniku.
Krok 2:
Umieść patelnię z zimną wodą na ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól. Wlej niegotowany makaron do wrzącej wody i gotuj makaron do miękkości. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka i pozwól, aby płyn spłynął. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Możesz użyć wcześniej ugotowanego makaronu.
Krok 3:
Umyj jaja kurze mydłem i osusz ręcznikiem. W głębokiej misce rozbij po jednym na raz surowe jajka, wymieszaj. Wlej odpowiednią ilość mleka, dodaj trochę soli i, jeśli chcesz, suche przyprawy. Wymieszaj masę trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Nie musisz ubijać masy.
Krok 4:
Nasmaruj wybrane naczynia do zapiekanek masłem (z masłem jest smaczniejszy i łatwiejszy do zdobycia). Włóż wcześniej ugotowany makaron do formy. Lepiej wybierz niską formę, aby makaron był całkowicie w mieszance jajeczno-mlecznej. Napełnij makaron w naczyniu do pieczenia mieszanką jajeczno-mleczną. Możesz również dodać kawałki masła na wierzchu zapiekanki, wtedy okaże się bardziej rumiany. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 40 minut
Krok 5:
Podawaj gotową zapiekankę z makaronem na gorąco. Takie danie rozjaśni każde śniadanie, a także będzie wspaniałą pełnoprawną obfitą kolacją.
możesz zrobić słodką wersję zapiekanki, dodając cukier do mieszanki jajeczno-mlecznej i cukru pudru podczas serwowania potrawy. Taka słodka zapiekanka z makaronem spodoba się dzieciom.
ponadto do przygotowania takiej zapiekanki można użyć miękkiego lub twardego sera, posypując nią zapiekankę przed pieczeniem-otrzymasz apetyczną skórkę serową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g