skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować Barszcz, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mięso może być wieprzowiną lub wołowiną. Ale musi być na kości. To z takiego kawałka uzyskuje się obfity, bogaty bulion. Kapusta może być używana świeża, marynowana lub kiszona. Obierz wszystkie warzywa i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Mięso zalać zimną wodą i gotować we wrzącej wodzie do miękkości. Zajmie to 1-1, 5 godziny.
Krok 2:
Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Wyłowić gotowe mięso z bulionu, lekko ostudzić i oddzielić od kości. Pokrój mięso na kawałki i wróć do odcedzonego bulionu. Doprowadź wszystko razem do wrzenia.
Krok 3:
Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i wyślij do rondla wraz z kapustą. Do barszczu używam marynowanej kapusty.
Krok 4:
Następnie posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Smaż cebulę i marchewkę przez 3-5 minut, dodając niewielką ilość oleju roślinnego, na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa się nie przypaliły.
Krok 5:
Następnie wyślij gotową pieczeń na patelnię do bulionu.
Krok 6:
Zetrzyj buraki na grubej tarce i smaż przez 5-7 minut z odrobiną oleju roślinnego. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
Krok 7:
Podczas smażenia buraki zmniejszą swoją objętość. Teraz dodaj do niego cukier. Po co dodawać cukier? Dzięki cukrowi buraki lekko się haramelizują, a gotowy Barszcz zachowa kolor. Wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 8:
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy do buraków, wymieszaj i wszystko razem dobrze podgrzej.
Krok 9:
Podczas smażenia wszystkich warzyw ziemniaki w bulionie zdążyły się już ugotować. Dlatego dodaj trochę soli, według własnego gustu, liść laurowy i pieczeń z buraków. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Zdejmij gotowy barszcz z ognia, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut. Ten czas jest potrzebny barszczowi, aby wszystkie składniki w smaku i aromacie zostały zmieszane ze sobą.
Krok 10:
Wlej gotowy Barszcz do talerzy i podawaj. Możesz go uzupełnić łyżką kwaśnej śmietany i posiekanym czosnkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g