skład / składniki
metoda gotowania
chcę podzielić się przepisem kulinarnym mojej babci. Historia pochodzenia tego jedzenia pochodzi z kuchni kazachskiej. Ciasto Kalinowe ma słodko-kwaśny ekstrawagancki smak i miodowy aromat. Bardzo łatwy w przygotowaniu i Dostępny dla każdej gospodyni domowej. Z pewnością spodoba się Twoim gościom i domownikom.
przygotowanie nadzienia do ciasta. Aby to zrobić, przede wszystkim Kalinę należy dobrze umyć, wybrać wszystkie niedojrzałe jagody, włożyć do rondla i zalać wodą, aby tylko przykryła. Dodajemy tam cukier, miód i wkładamy do piekarnika na około 5-6 godzin. Następnie Kalina stanie się ciemnoczerwona i słodko-kwaśny smak, kości staną się miękkie.
pokrój gotowe ciasto drożdżowe na dwa kawałki, jeden nieco większy, a drugi mniejszy i zwiń je w warstwę. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż na niej dużą warstwę ciasta, dodaj nadzienie kaliny i przykryj mniejszą warstwą ciasta. Krawędzie są dobrze ściśnięte. Na wierzchu ciasta można ozdobić liśćmi, kwiatami lub wiciami ciasta. Przed pieczeniem ciasto należy posmarować jajkiem ubitym w wodzie. Czas pieczenia ciasta z kaliną wynosi około 30 minut. w temperaturze 200-220 °C.
podawaj ciasto gościom na herbatę w miseczkach na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g