ciasto na gotowym cieście drożdżowym otwarte z jagodami

dzieci pokochają to! Prosty przepis na specjalne ciasto!
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 85 % 44 g
267 kcal
IG: 5 / 45 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 40 min

chcę podzielić się przepisem kulinarnym mojej babci. Historia pochodzenia tego jedzenia pochodzi z kuchni kazachskiej. Ciasto Kalinowe ma słodko-kwaśny ekstrawagancki smak i miodowy aromat. Bardzo łatwy w przygotowaniu i Dostępny dla każdej gospodyni domowej. Z pewnością spodoba się Twoim gościom i domownikom.
przygotowanie nadzienia do ciasta. Aby to zrobić, przede wszystkim Kalinę należy dobrze umyć, wybrać wszystkie niedojrzałe jagody, włożyć do rondla i zalać wodą, aby tylko przykryła. Dodajemy tam cukier, miód i wkładamy do piekarnika na około 5-6 godzin. Następnie Kalina stanie się ciemnoczerwona i słodko-kwaśny smak, kości staną się miękkie.
pokrój gotowe ciasto drożdżowe na dwa kawałki, jeden nieco większy, a drugi mniejszy i zwiń je w warstwę. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż na niej dużą warstwę ciasta, dodaj nadzienie kaliny i przykryj mniejszą warstwą ciasta. Krawędzie są dobrze ściśnięte. Na wierzchu ciasta można ozdobić liśćmi, kwiatami lub wiciami ciasta. Przed pieczeniem ciasto należy posmarować jajkiem ubitym w wodzie. Czas pieczenia ciasta z kaliną wynosi około 30 minut. w temperaturze 200-220 °C.
podawaj ciasto gościom na herbatę w miseczkach na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy