skład / składniki
gotowanie krok po kroku
każdy naród ma swoje własne przepisy na zapiekanki, jedyną różnicą jest składnik i metoda gotowania. Do tej zapiekanki z kuchni australijskiej nie potrzebujemy wielu produktów. Wszystko, czego potrzebujemy do tego przepisu kulinarnego, to pomidory, cebula, ser, cukinia, olej roślinny. Wlej słonecznik lub oliwę z oliwek na patelnię i umieść na kuchence. Obierz cebulę i posiekaj półpierścienie, a gdy patelnia się rozgrzeje, włóż cebulę i smaż na złoty kolor. Gdy cebula jest całkowicie usmażona, dodaj sól i oregano. Następnie dodaj majeranek i ziele angielskie. Pod bieżącą wodą myjemy pomidory i cukinię. Następnie kroimy pomidory w plasterki, a cukinię w cienkie plasterki. Ostrożnie rozłóż gotową cebulę na blasze do pieczenia. Na wierzchu kładziemy cukinię, sól, pieprz, a na cukinię kładziemy pomidory i ponownie solimy i pieprzymy. Twardy ser przecieramy przez tarkę i kładziemy go na zapiekance. Rozgrzej piekarnik i upiecz zapiekankę. Zapiekanka warzywna to posiłek, który gotuje się bardzo szybko, gotuję go w pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g