ciasto z niebieskimi kwiatami kremowe

Spróbuj zrobić tort urodzinowy! Zaskocz gości! Ciasto z kremowymi kwiatami okazuje się niezwykle piękne i eleganckie. Takie ciasto z pewnością stanie się centralnym daniem świątecznej uczty! Aby skrócić proces gotowania, przepis wykorzystuje zakupione herbatniki. Jeśli chcesz, możesz oczywiście upiec je samodzielnie. Tylko lepiej to zrobić z wyprzedzeniem, aby ciastka miały czas na ułożenie się i nie kruszyły się podczas montażu.
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 62 % 43 g
376 kcal
IG: 5 / 28 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

1. Ubij mascarpone mikserem, aż będzie puszysty. Wlej skondensowane mleko cienkim strumieniem, ale nie wszystkie na raz, ale w częściach. Ubijaj, aż powstanie stabilna, gęsta masa. Posmarujemy ciasta tym kremem i pokryjemy nim ciasto.

2. Orzeszki ziemne suszymy na patelni, następnie obieramy i grubo siekamy. Możesz posiekać nożem lub w robocie kuchennym.

3. Dostosowujemy herbatniki do pożądanej średnicy-18 centymetrów. Następnie podziel na ciasta, przecinając je wzdłuż na dwie części. Syrop cukrowy łączy się z rumem. Namocz ciasta powstałym syropem.

4. Pokrywamy pierwsze ciasto cienką warstwą kremu, rozprowadzamy bezy, posypujemy orzechami. Pokrywamy kremem, aby wypełnić puste przestrzenie. W ten sposób zbieramy całe ciasto. Wyrównaj powierzchnię ciasta tym samym kremem. Ciasto wysyłamy do lodówki na 8-10 godzin (w nocy).

5. Przygotuj krem do dekoracji. Ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem na puszystą masę, około 5-7 minut. Następnie stopniowo wprowadzamy cukier puder bez zatrzymywania ubijania. Przesiać proszek. Wlej zimne mleko do powstałej śmietany i dodaj szczyptę waniliny. Kontynuuj ubijanie przez 5 minut z maksymalną prędkością.

6. Krem dzielimy na 4 części. Jeden jest pomalowany na Zielono, drugi na jasnofioletowy, trzeci na Ciemnofioletowy, ostatnia część pozostaje biała. Wymieszaj barwnik ze śmietaną za pomocą łyżki bez ubijania.

7. Krem wkładamy do torby kulinarnej i za pomocą dysz formujemy kwiaty. Wygodnie jest formować kwiaty na tak zwanym gwoździu cukierniczym. pokrywamy czapkę paznokcia pergaminem, tworzymy kwiat. Następnie ostrożnie wyjmij go i umieść na desce i wyślij do zamrażarki. Każdy następny kwiat jest umieszczony na tej samej desce w zamrażarce.

8. Po 30-40 minutach możesz ozdobić ciasto kwiatami. Krem maślany twardnieje i można je łatwo usunąć z pergaminu. Wystarczy szybko udekorować, w przeciwnym razie krem topi się od ciepła rąk. Dodatkowe zielone liście można uformować bezpośrednio na torcie ozdobionym kwiatami. Gotowe ciasto powinno być jeszcze trochę w lodówce, przynajmniej przez godzinę.

wspaniałe wakacje dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Bezy - 366   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy