Charlotte z jabłkami i cynamonem na maśle i kefirze

Prosta wariacja na temat ulubionego deseru zdecydowanie się powiodła!
SelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 72 % 31 g
211 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

chyba? każda gospodyni domowa pali się z ciekawości, gdy w piekarniku piecze się coś smacznego. Wszyscy nie mogą się doczekać, aby najpierw skosztować jedzenia. To samo dzieje się w moim domu, gdy piecze się Charlotte. Przepis kulinarny na jego przygotowanie jest prosty i nie wymaga specjalnych produktów. W przypadku Charlotte z jabłkami na kefirze umyte jabłka są cienko krojone. Formę smaruję margaryną, posypuję pokruszoną bułką tartą lub kaszą manną, układam pokrojone jabłka i posypuję cynamonem. Roztop masło. Dodaję sodę do kefiru, mieszam i pozostawiam do zgaszenia (najlepiej wcześniej wyjąć kefir z lodówki, aby nie był zimny). Jajka dobrze ubijam, stopniowo dodając cukier. Dodaj kefir i masło do mieszanki ubitych jajek i cukru. Wszystko delikatnie mieszam, ale nie ubijam. I dodaję przesianą mąkę. Grubość ciasta powinna wyglądać jak naleśniki. Jeśli okaże się płynny, dodaję trochę mąki. Gotowe ciasto wlewam do formy na jabłka i wysyłam do nagrzanego piekarnika. Pieczę Charlotte z jabłkami na kefirze przez 35 minut w 180 stopniach. Lepiej nie otwierać piekarnika podczas pieczenia Charlotte. Gotowość sprawdzam zapałką-jeśli ciasto nie przylega, jedzenie jest gotowe. Wyjmuję gorącą Charlotte z jabłkami na kefirze z formy, kroję na kawałki (które można posypać cukrem pudrem) i odstawiam do ostygnięcia. Popijaj Charlotte pysznym mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy