skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki ziemniaczane? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć warzywa, które lubisz lub wcale. Zamiast bułki tartej można użyć mąki pszennej jako panierki, ale wtedy efekt skórki będzie nieco inny. Nawiasem mówiąc, krakersy są również zupełnie inne, ostateczny smak gotowego dania będzie zależeć od ich mielenia i smaku. Możesz zrobić je sam w domu, będą jeszcze smaczniejsze.
Krok 2:
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i włóż do garnka. Napełnij go czystą zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj ziemniaki do miękkości, około 25 minut. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić bulwę. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź i za pomocą tłuczka do ziemniaków zetrzyj ziemniaki. Pozostaw masę ziemniaczaną do ostygnięcia.
Krok 3:
W tym czasie opłucz warzywa pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Wlej mąkę pszenną do schłodzonych tłuczonych ziemniaków, dodaj drobno posiekane warzywa i ubij jajko kurze. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 4:
Wlej bułkę tartą na talerz, Ustaw pierścień ciasta na wierzchu, uprzednio smarując jego ściany boczne niewielką ilością oleju roślinnego. Za pomocą pierścienia cukierniczego kliny okażą się równe i piękne. Włóż puree z ziołami do pierścienia, ubij go, a następnie ostrożnie zdejmij pierścień i posyp bułkę tartą na wierzchu. Lub uformuj je w zwykły sposób, rękami, jak rzeźbić kotlety lub serniki.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię i umieść go na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, umieść uformowane biszkopty ziemniaczane na patelni i smaż je z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Kulki są bardzo delikatne, więc lepiej je obrócić metalową szpatułką.
Krok 6:
Gorące klopsiki podawaj natychmiast jako osobne danie lub jako dodatek, uzupełniając je lekką sałatką warzywną. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g