skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wiśnie w syropie na zimę? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wiśnie z kwaskowatością, zbyt słodkie będą mdłe. Podaję przybliżoną ilość wody i cukru. Będzie to zależeć od słoików i tego, ile wiśni włożysz do nich.
Krok 2:
Puszki wstępnie wysterylizuj. Nie będziemy sterylizować samego produktu, ale konieczne jest, aby pojemnik. Możesz to zrobić w dowolny wygodny sposób, robię to w piekarniku. Umieść czyste słoiki w zimnym piekarniku i włącz ogrzewanie na 120°C. Gdy Piekarnik się nagrzeje, ustaw czas na 15 minut. Wyjmij gorące słoiki, zakładając rękawiczki na dłonie.
Krok 3:
Gotuj Pokrywki do słoików przez kilka minut — w ten sposób również je wysterylizujesz. Mam słoiki z zakrętkami, puszki są sterylizowane w ten sam sposób.
Krok 4:
Umyj wiśnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć do durszlaka, aby szkło płyn.
Krok 5:
Rozłóż wiśnie w przygotowanych słoikach, wypełniając je 2/3 objętości. Nie wyjmuj kości, aby jagody pozostały bardziej soczyste. Usuń łodygi.
Krok 6:
Zagotuj wodę. Zalej słoiki wrzącą wodą na samej szyi.
Krok 7:
Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 20 minut.
Krok 8:
Następnie potrzebujesz wagi kuchennej lub miarki — musisz dokładnie zmierzyć ilość płynu. Aby to zrobić, ostrożnie spuść płyn ze słoika, starzejąc się, aby wiśnie z niego nie wypadły.
Krok 9:
Włóż cukier do wody na każde 500 ml wody - 250 gramów cukru.
Krok 10:
Umieść naczynie z syropem na średnim ogniu i zagotuj. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić — w tym celu wymieszaj go podczas gotowania.
Krok 11:
Ponownie napełnij słoiki szyjką wrzącym syropem. Ostrożnie, bardzo gorąco!
Krok 12:
Natychmiast zamknij i mocno przykręć słoiki pokrywkami. Jeśli używasz blaszanych pokrywek, zamknij je specjalnym urządzeniem.
Krok 13:
Odwróć słoiki do góry nogami, w ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki. Przykryj słoiki kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe słoiki można przechowywać bez lodówki — dzięki kwasowi wiśniowemu i dużej ilości cukru produkt jest dobrze przechowywany. Im dłużej wiśnie stoją,tym smaczniejsze będą.
przygotowanie jest bardzo proste i szybkie! Zjadliśmy jeden słoik od razu, musiałem go otworzyć na zdjęcie. Wiśnie są soczyste, smaczne. Syrop można rozcieńczyć wodą i zrobić pyszny napój.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g