Hamburger

Prosta amerykańska kanapka zakochała się również w naszym kraju!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 16 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 51 % 24 g
223 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

ta prosta amerykańska kanapka podbiła całą planetę, dotarła do naszego kraju. Już na każdym kroku handlujemy hamburgerami, a za nimi tłumy ustawiają się w kolejce. Wszyscy wiedzą, że są szkodliwe, a może nawet nieświeże! Ale jedzą. Lepiej sami przygotujmy zamkniętą amerykańską kanapkę. I będziemy pewni, co jemy i czym karmimy naszą rodzinę :)
aby zrobić bułki, wymieszaj mąkę, cukier, mleko w proszku, drożdże i masło. Ugniataj, aż będzie gładka, elastyczna. Umieść w ciepłym miejscu, przykrytym ręcznikiem. Pozwól mu leżeć przez co najmniej pół godziny. Następnie podzielić na kilka części. Z tej liczby produktów otrzymasz 12-14 bułek. Połóż je na blasze do pieczenia i odstaw na kolejną godzinę w ciepłym miejscu, ale jeszcze nie w piekarniku:) posyp sezamem, kminkiem dla urody. Piec w 180 stopniach przez 15 do 20 minut, aż lekko się zrumieni.
gotowanie kotletów. Posiekaną wołowinę wymieszać z cebulą, solą, pieprzem do smaku. Smażyć na patelni, a najlepiej na grillu, jeśli to możliwe!
gotowe. Zbudowanie hamburgera nie będzie trudne :) pokrój bułkę, polej ją keczupem, majonezem, połóż kotlet, warzywa, przykryj bułką na wierzchu. Smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy